Artúr filmélményei

Gertrúd (1964)

2015. szeptember 08. 23:32 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Dreyer, Carl Theodor
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Nina Pens Rode, Bendt Rothe, Ebbe Rode, Baard Owe, Axel Strobye

Megjelenés: 1964, Dánia
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/_H3AZUOm3U4
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/gertrud-gertrud/movie-61973

Tartalom

Gertrud bejelenti politikus férjének, hogy beleszeretett valakibe, és válni akar, mert a férfinak amúgy is fontosabb már a karrierje. Bár a férfi érezte az elhidegülést, erre nem számított. Másnap este egy fogadáson Gertrud találkozik volt szerelmével, az ünnepelt költővel, aki még mindig szerelmes belé. A költő elmeséli, hogy látta előző este Gertrud új szerelmét, a fiatal, tehetséges zongoristát, amint Gertruddal mint zsákmánnyal dicsekszik, és nem is igazán szerelmes belé. A nő szakít a zongoristával, de nem enged sem férje, sem a költő csábításának, akivel szintén azért szakított, mert munkáját fontosabbnak tartotta Gertrud szerelménél. Gertrud Párizsba költözik pszichológiát tanulni egy barátjához.

A film témája a szerelem, vagyis annak különböző értelmezései a különböző karakterek szemén keresztül. A politikus férjnek mintha a testiség és a tisztességes kapcsolat számítana leginkább; az ifjú zongorista csak csapong; a költő talán a szerelembe szerelmes; Gertrud pedig mindennél előrevalóbbnak tartja a szerelmet, és csakis olyan kapcsolatra hajlandó, ahol mindkét fél egyformán érez. Dreyernek tulajdonképpen minden filmje ennyire szélsőségesen fogalmazza meg témáit. Szerencsére időrendben is ez a harmadik film, így könnyebb észrevenni ezt. A Jeanne d'Arc szenvedéseiben a film kora miatt ez még nem tűnt fel még akkor sem, amikor Az igében a hitet vizsgálta hasonló kegyetlenséggel. Itt most a szerelem volt a téma, és kíméletlenül éreztette velünk álláspontját: Amor Omnia, azaz "a szerelem minden", a többi, még csak az ehhez hasonlatos dolgok is hiábavalóságok.

Megvalósítás

Legfonosabb elemei a filmnek a képek megkomponálása: különleges szögek ugyan nincsenek, de így is fontos, hogy a mozgó kamera épp kit mutat "jobb" pozícióban. Ugyanezen az alapon fontos az is, hogy melyik karakter épp ül-e vagy áll, egymáshoz képest milyen pozíciót foglalnak el, akárcsak A siker édes illatában. Érdemes megfigyelni a falon lógó festményeket, gyakran reflektálnak az történtekre - bár nem nehéz őket észrvenni, hiszen a berendezés sivár.

Fontos a fény-árnyék játék szerepe, de ebből keveset vettem észre. Ilyen volt például Gertrud vetkőzése, ahol csak az árnyékát láthattuk, mintha a testi szerelem csupán a lelki gyenge utánzata lenne. Vagy amikor a még boldogan szerelmes Getrudot olyan erősen világította meg a napfény, hogy ragyogott. A színészi játékot a bemutatón értetlenség fogadta, hiszen valóban bábszerűnek hatottak a karakterek. Ennek oka az, hogy Dreyer szerint az igazi pillanatokra tartogatta a valódi színészetet, a többit szándékosan adatta elő ebben a stílusban. Ez nekem már a Vétlen Baltazárban sem jött be, akkor inkább alkalmazzák a realizmus amatőr szereplőit, mint pl. Az algíri csatában.

Élmény

Elsőre meghökkentő volt, de végülis el tudom helyezni Dreyer filmjeinek sorában. Igyekszik témáit a maguk fontosságában megmutatni, és ebben jó munkát végez, mégha nem is túl életszerű. A film lassú, kopár, kemény - tulajdonképpen mondhajuk sallangmentesnek is. Nem tudom elítélni ezt a stílust, de szívesebben nézem a szemet és az agyat csiklandozó alkotásokat.

 

Érdekességek

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5312699223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2021.11.18. 21:44:07

Hát... nem nagyon tudok mit mondani... nagyon sok részletben néztem meg, kb két hetembe tellett, míg sikerült végig rágnom magam rajta... volt, hogy csak percekig bírtam annyira üres és semmitmondók voltak ezek a dögunalmas párbeszédek, melyekben őszintén szólva a szerelemnek nyomát sem láttam... Sokszor nem tudtam eldönteni, ki alszik el hamarabb, a színészek vagy én... elnézést, hogy most ráderesztettem a bennem összegyűlt csalódottságot :))))

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2021.11.20. 22:39:40

@moodPedro: Hát ezt meg tudom érteni, én is van, hogy egy filmmel nagyon szenvedek, nem is feltétlenül a film miatt. Most például egy hónap alatt 3 percet sikerült látnom egy filmből, pedig nem unalmas és időm is lenne :(

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2021.11.22. 14:32:43

@moodPedro: Nem tudom... talán csak annyi, hogy kiestem a rutinból és ilyenkor nehezebb rászánni magam, hogy végignézzek egy kétórás filmet. Meg azért így lassan hét év után már nem ülök neki olyan nagy izgalommal, mint kezdetben.
süti beállítások módosítása