Artúr filmélményei

A pankrátor (2008)

2015. szeptember 14. 22:34 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Aronofsky, Darren
Műfaj:
dráma, sport
Főbb szereplők:
Mickey Rourke, Marisa Tomei

Megjelenés: 2008, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/61-GFxjTyV0
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-pankrator-the-wrestler/movie-96338

Tartalom

Randy húsz évvel ezelőtt a legnagyobb pankrátor volt, mára azonban kiöregedett, már csak kisebb rendezvényeken tud részt venni, kevés pénze miatt pedig egy szupermarketben is dolgozik. Legközelebbi barátja a sztriptíztáncosnő Cassidy, aki szintén kiöregedőben van. Lányával évek óta nem tartja a kapcsolatot, de kollégáival sincs közeli viszonyban, noha jól kijön pankrátor társaival. Amikor lehetőség nyílik a huszadik évforduló alkalmából élete legfontosabb meccsének visszavágójára, igyekszik újra a lehető legjobb formába kerülni, de szívrohamot kap, és orvosa eltiltja a sporttól. Próbál beilleszkedni jobban a ringen kívüli világba, de a kezdeti sikerek után végül feladja, és inkább vállalja a meccsek kockázatait, legalább a nagy visszavágó erejéig.

Nem kell túlságosan mélyreásni, a film témája az elmúlás, a csillogás és a hétköznapi élet ellentéte. Randy a csillogásban élt sokáig, és kényszerből kicsit belekóstolt a hétköznapi életbe is, még egy-egy pillanatra fel is villant, hogy ott is boldog lehet, de elbukott benne, ezért végül visszatér az igazi világába. Ez valahol tulajdonképpen tök jó, hogy nemcsak a hagyományos értelemben vett szerettek (család, szerelem) jelenthetik a boldogságot, hanem a te saját választott szeretteid (nézők, kollégák). Vele párhuzamosan Cassidy is hasonló cipőben jár, talán jobban képes különválasztani a két világot, de lehet hogy csak még nem tart ott, mint Randy.

Megvalósítás

A felvétel végig kézikamerás, ami kissé dokumentumfilmes jelleget kölcsönöz a filmnek. Mindezt ráadásul gyakran közelről teszi, ami intimebbé teszi a viszonyunkat Randyvel, főelg amikor a háta kitakarja a kép nagy részét. A közeliek miatt semmit nem is tud eltitkolni, látjuk az apró trükköket, fájdalmát, mimikáját, és azt is, ahogy tönkretette testét a sok meccs.

E lepusztultság persze nemcsak abban mutatkozik meg, hogy Randy már szinte csak szalagokkal tartja össze a testét, hane a ruháján, lakhelyén, a csarnokokban és az utcaképen is. Hogy jobban szétváljon az elmúlt csillogó világ a jelen hétköznapjaitól, a zene is többnyire a nyolcvanas évekre jellemző dalokból áll.

Élmény

A film tehát felvillantja, hogy a hétköznapokat is élhetné ugyanúgy, mint a fénykorának sztárságát, de végül nem ezt választja. Az utolsó meccsen meglehetős pátosszal öszefoglalja életfilozófiáját, és végleg a ringet választja. Különösen e vég miatt érzem erősen szentimentalizmusba hajlónak a a filmet. Számomra a film végig feszegeti a jóízlésű érzékenység határát, és attól tartok, többször át is lépi. Pedig kicsit visszafogottabban, kicsit kevésbé hősködve kaphattunk volna Randy személye által egy hasonlóan kedvelhető karaktert, mint akiket már láthattunk az Életünk legszebb éveiben vagy a Közelképben.

Érdekességek

- Mickey Rourke boxolóként kezdte karrierjét, néhány meccset profiként is vívott, csak később köteleződött el a színészet iránt a kezdeti filmes sikerei ellenére is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1212699213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása