Artúr filmélményei

35 pohár rum (2008)

2015. december 19. 17:36 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Denis, Claire
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Alex Descas, Mati Diop, Nicole Dogue, Gregoire Colin, Julieth Mars, Adele Ado, Jean-Cristophe Folly

Megjelenés: 2008, Franciaország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/C1pzaanlWf8
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/35-pohar-rum-35-rhums/movie-103674

Tartalom

Lionel, Jo, Gabrielle és Noe (Gregoire Colin) egy háztömbben laknak Párizsban. Lionel idősödő kalauz, egyik kollégája épp most ment nyugdíjba, és fogalma sincs mit kezdjen az életével, de már korábban sem tudta. Jo egyetemista, Lionel lánya. Vezeti apja háztartását, dolgozik egy lemezboltban, és visszautasítja egy csoporttársa közeledését. Neki udvarol Noe is, a különcnek tűnő világvándor, aki készül örökre elhagyni otthonát. Gabrielle középkorú taxisofőr, próbál közeledni Lionelhez és Johoz, sikertelenül. (A Wikipedia szerint Jo és Noe végül összeházasodnak és Jo elköltözik apjától, de nem tudom ezt miből látták.)

Hacsak nem vesszük alapul a fenti zárójeles megjegyzést, a történet nem igazán tart sehová, inkább csak életképeket láthatunk, mint A birkaölőben. A film során nagyjából megismerjük a szereplők viszonyát egymáshoz: Lionel és Jo kapcsolata szinte már betegesen intim, nem véletlenül szokták párhuzamba állítani a Késő tavasszal. Lionel és Gabrielle valamikor együtt járt, és előtte vagy utána (vagy közben?) született egy másik nőtől Jo, aki azonban már meghalt. Gabrielle még pedálozik kettejük szimpátiájára, de látszólag inkább terhükre van. Jot megkörnyékezi két férfi is, de mindkettőt kikosarazza, pedig látszólag Noeval jól kijönnek. De Noe nagyon önfejű hangulatember, és ezen nem segít Jo határozatlansága.

Megvalósítás

A Szép munkával ellentétben itt szinte semmiről nem tudok számot adni. Ezúttal is nagyon kevés a párbeszéd, képekkel és arcokkal mondatják el nekünk a felszín alatt zajlódó érzelmeket. És ez végülis működik, bár csak sejtéseink lehetnek, hogy mi is járhat éppen egy-egy karakter fejében.

Van több dolog, amit szimbolikusnak érzek, de nem kapunk elég nyomot arra, hogy könnyedén megfejthessük. Illetve a vasúti sínen haladó Lionel esetében, akinek a foglalkozása kalauz, nyilvánvalóan az életutat jelentik a sínek, és kollégája nyugdíjazása, illetve annak halála vetíti előre számára, hogy meg kell "szabadulnia" lányától. Számomra megfejtetlen egyelőre, hogy Noen kívűl miért mindenki fekete. Mi a 35 pohár rum ivós játék jelentősége, azon kívül hogy jelentős? (És egyáltalán, meg lehet inni 35 pohár rumot?) Lionel néhai felesége miért német? Talán egyfajta nemzeti-társadalmi allegória volt az egész film?

Élmény

Ahogy Ozu hasonló filmjeit, ezt se tudtam igazán szeretni. Biztosan rá lehet állni ezekre a lassabb, a mélyben fortyogó filmekre, amelyek a felszínen hétköznapinak tűnnek (és azok is), de én nem ezt a korszakomat élem egyelőre. Elismerőbben nyilatkoznék, ha legalább a zene vagy a kép nagyobb hatású lett volna, de a történethez illően ezek is inkább az egyszerűségre, a normálisra törkedtek, így nem fogott meg semmi sem igazán.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Gregoire Colin (Szép munka)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5512699071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása