Artúr filmélményei

Csak az angyaloknak van szárnyuk (1939)

2016. június 12. 02:48 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Hawks, Howard
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Cary Grant, Jean Arthur

Megjelenés: 1939, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/Cu-LBgeDJlA
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/only-angels-have-wings/movie-72118

Tartalom

Egy csinos nő, Bonnie száll ki a hajóból egy dél-amerikai kikötővárosban. Két helyi amerikai azonnal ki is szúrja magának és udvarolni kezdenek neki. Meghívják kocsma-szálloda-irodaként funkcionáló Dutchyhoz (Sig Ruman), ahol Bonnie megtudja, hogy a két férfi egy amerikai légifuvarozó társaságnak dolgozik, melyet Geoff (Cary Grant) vezet. Egyiküknek nincs szerencséje, mert randi helyett mehet azonnal fuvarozni, ám a nagy ködben elvéti a leszállópályát és meghal repülőgépszerencsétlenségben. A kollégák látszólag egykedvűen fogadják az esetet, gyakori az ilyesmi errefelé, de persze őket is megviseli a pilóta halála és a maguk módján megemlékeznek róla. Bonnie ezt kezdetben nem érti meg, ám a Geoffel átbeszélgetett éjszaka után beleszeret a kiállhatatlan, elvszerűen szingli és munkájának élő férfiba, aki szerelmi csalódása miatt vált ilyenné. A halott pilóta helyére érkező Bat személye meglepetés: Geoff legjobb barátjának, Kid (Thomas Mitchell) öccsének halálért őt hibáztatják, ennek ellenére épp ide vetette a sors. Kidnek pedig épp ekkor kell kiszállnia az üzletből megromlott látása miatt. És ha ez még nem lenne elég, Bat felesége nem más, mint Geoff egykori szerelme...

Azt hiszem a filmnek nincsen központi témája, hanem egy adott helyzet adott karaktereinek életét mutatja be. Ennek középpontjában természetesen Geoff áll, aki eljut végülis a bunkó szingliből a bunkó szerelmesig, miközben kisebb-nagyobb drámák zajlanak le a cégen belül, és árnyaltabb képet kapunk a szereplőinkről az első, kicsit megtévesztő benyomások után.

Megvalósítás

A cselekmény súlypontja gyakran változik: először Bonnie és két udvarlója van a középpontban, aztán feltűnik Geoff és a pilóta halála után az ő és Bonnie kialakuló románca tehetné a filmet romantikussá, ehelyett azonban Geoff személyiségére kezdünk koncentrálni, majd megjelenik Bat, és ezzel a Bat és a Kid közötti konfliktus tűnik megerősödni. Csakhogy Battel együtt jön felesége is, Geoff nagy szerelme, de ők sem kapnak hosszú játékidőt, mert Kid egészségügyi hanyatlása kerül a fókuszba, és ezek a szálak váltogatják egymást, míg nagyjából el nem varrják őket. Stílusa nagyon kevert, egyszerre kalandos, romantikus, drámai és vígjáték. Ez a kevertség a központi szál hiányával életszerűvé teszik a történetet, amin sokat segít hitelessége, hiszen Hawks, a rendező maga is pilóta volt sokáig, átélte a társai gyakori halálát és a repülés izgalmait. Hátulütője, hogy unalmassá teszi.

Technikai oldalról az egyedüli látványelem, amit észrevettem, az a a repülés volt. Nagyon láthatóan modellek voltak gyakran a repülős jelenetek, ami ugyan nem meghatározó sosem a filmélmény szempontjából, de azért mégis szemet szúrnak az embernek. Amit viszont valódi repülővel, levegőben forgattak az elég jól nézett ki 80 éves film létére is.

Élmény

Amit nem tudok megbocsájtani a filmnek, azok a nagyon esetleges, felépítetlen karakterek helyszínre kerülése. Sosem tudjuk meg, hogy Bonnie kicsoda és hová tart, ahogy a többi szereplő is ismeretlen marad, csak egy pillanatképet kapunk róluk. Geoff pedig elvileg hős, de nagyon nem szimpatikus, még a nagy szerelmi egymásra találás is teljesen megalázó szerintem Bonnie számára. Ezek miatt mondhatnánk azt is, hogy realista a film, szereplői és élethelyzetei nem tökéletesek,és aki szereti a filmet, valószínűleg ezt látja benne. 

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Cary Grant (Kár volt hazudni, Párducbébi, Philadelphiai történet, Észak-északnyugat), Thomas Mitchell (Elfújta a szél, Az élet csodaszép), Sig Ruman (Lenni vagy nem lenni)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7412698787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása