Artúr filmélményei

Szellemirtók (1984)

2016. szeptember 27. 14:00 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Reitman, Ivan
Műfaj:
természetfeletti, vígjáték
Főbb szereplők:
Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Rick Moranis, Annie Potts, William Atherton, Ernie Hudson

Megjelenés: 1984, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/EQCCPP8aZBY
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/szellemirtok-ghost-busters/movie-7317

Tartalom

A túl okos Egon (Harold Ramis), a nőcsábász Peter (Bill Murray) és a félszeg Ray parapszichológiával foglalkoznak, azaz természetfölötti jelenségeket, elsősorban szellemeket kutatnak. Áltudományosságra hivatkozva ki is rakják őket az egyetemi helyükről, pont amikor növekvő aktivitást észlelnek. Magánvállalkozást alapítanak Szellemirtók néven és kifejlesztenek egy szellemek begyűjtésére alkalmas sugárfegyvert és tárolót. Első kuncsaftjuk Dana (Sigourney Weaver), aki először csak mosolyog a reklámjukon, de rá pár perccel már rohan hozájuk, miután hűtője egy másik dimenzióra nyílik. Peter kap az alkalmon hogy egy csinos nő lakására felmehessen, de nem talál semmit és még Dana is kikosarazza. A vállalkozás a megszaporodó szellemjárásokkal lassan kezd beindulni, amire felfigyel a környezetvédelmi hivatal is és engedélyek híján bezáratják, így az eddig begyűjtött kísértetek elszabadulnak. Mind Dana felhőkarcolójához igyekeznek, amiről kiderül, hogy valójában egy dimenziókapu Goozerhez, az ókori halálistenhez...

Limonádé. Nincs üzenet, nincs téma, egyszerűen csak egy nagy költségvetésű, látványosnak szánt családbarát sci-fi-horror-vígjátékról van szó szellemekkel, protonfegyverekkel, szerelemmel, humorral.

Megvalósítás

A történet teljesen cselekményközpontú, egyáltalán nincs kidolgozva különösebben a háttere. Adott a három kutató akik a szellemeket tanumányozzák, és a következő pillanatban már meg is alkotnak egy vállalkozást, egy újabb pillanat múlva van egy felújított épületük anélkül hogy látnánk hogy mikor és hogyan lett felújítva, egy elméletből kiindulva másnapra már van egy elfogókészülékük, majd durr bele Goozer elleni csatába, ahol valamilyen tudományos handabandával legyőzik. A karakterek hasonlóan kidolgozatlanok, egy-egy vonással vannak felvázolva, ami kiöli az esetleges drámát és katarzist, Goozer eredettörténetének hiánya miatt pedig alig érezni megjelenésének jelentőségét. Emiatt a szerelmi szál is súlytalan, ahogy a tudományos része is, vígjátéki volta miatt pedig a rémisztőnek szánt részek nem azok egyáltalán.

A színészek szerintem nagyon rosszak, és nem arról van szó, hogy nem játszák el jól a karakterüket (de azért erről is), hanem az olyan apróságokról, amitől hiteles lenne. Ilyen pl. a lépcsőzős jelenet, ahol 22 emelet megmászása után nagyon látványosan próbálják beszéddel előadni hogy kifáradtak, de a testbeszédükön még nekem is látszik, hogy ez rohadtul nincs így. Itt alapvetően egy látványfilmről és vígjátékról van szó, de attól a rossz színészi játék még el tudja rontani. Ami a vígjáték részt illeti, a vicceket elsősorban Peter cinikusan nyugodt megjegyzései jelentik, és a humorra nem lehetne panasz, de rosszul időzítettek, rosszul tálaltak és nagyon látványosan erőltetettek, ami megint a színészek hibája, nemcsak a vágásé. Látványfilmként sem tökéletes, de itt már sokkal több a pozitívum. Az 1980-as évek technikai színvonala olyan amilyen, ezen nem lehet segíteni, de engem nem is szoktak zavarni a jól láthatóan rajzolt vagy stop-motionös elemek. Ami zavar, az a vetített háttér és a stúdiódíszlet. Mármint ha látszik. És itt látszik többször is, ami megint illúzióromboló (legurvább élményem ezzek kapcsolatban amikor a nagy betondarab az épületről az utcára esik, pontosabban egy fából készült rendőrkordonra, és lepattan róla). De hogy ne csak szidjam, a különféle szellemek tök jól néznek ki, változatosak, a Stay Puft óriás pillecukorember pedig nem véletlenül lett emblematikus karaktere.

Élmény

Újabb gyerekkori szép emlékemnek mondhatok búcsút. Gyerekként még tökéletes egyvelegeként éltem meg a filmet a humornak és a kalandnak, mint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag esetében, de érett fejjel már nagyon zavarnak a hibái. De mivel kultikus státuszt ért el, talán nem is az én koromon múlott, hanem a világén: ami az 1980-as években nagyszerű és menő, ma már nem.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Bill Murray és Harold Ramis (Idétlen időkig), Annie Potts (Toy Story 1-2), Sigourney Weaver (Annie Hall, A nyolcadik utas: a halál, A bolygó neve: Halál, WALL-E, Avatar), William Atherton és Reginald VelJohnson (Drágán add az életed), Michael Ensign (Titanic)
- David Margulies (a polgármester) idén hunyt el 78 évesen.
- Számtalan caemót kapunk ebben a filmben is: szerepel benne pl. Reitman több kísértet hangjaként, de feltűnik a pornós Ron Jeremy  vagy Larry King.
- A parapszichológiát egyelőre nem igazán fogadják el tudományként, de sokáig kutatták, még a hadseregnek is voltak parapszichológiai programjai az 1990-es évekig.

Következik: Radírfej

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6912698663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása