Artúr filmélményei

Túl a barátságon (2005)

2016. október 10. 23:33 - Liberális Artúr

 

 

 

Rendezte: Lee, Ang
Műfaj:
dráma, romantikus
Főbb szereplők:
Heath Ledger, Jake Gyllenhaal

Megjelenés: 2005, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/W1l7JZA5LQc
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/brokeback-mountain-tul-a-baratsagon-brokeback-mountain/movie-71122

Tartalom

Ennis (Heath Ledger) és Jack (Jake Gyllenhaal) két idegen, ágrólszakadt kovboj, ezért illegális legeltetést vállalnaka a Brokeback hegyen. Ennis nappal őrzi a juhokat, Jack éjjel vigyáz rájuk, így csak reggelinél és vacsoránál találkoznak. Lassan összebarátkoznak, és amikor egy alkalommal a kelleténél többet isznak, az éjjeli hideg és vihar miatt egy sátorban alszanak. Az alkohol és a magány megteszi hatását, és félálomban lefekszenek egymással. Hasonlóan telnek el a legeltetés hónapjai. Amikor véget ér a munka, szétválnak és hazamennek: Ennis elveszi menyasszonyát, Almát, gyerekeik születnek, és idővel Jack is talál feleséget magának Lureen (Anne Hathaway) személyében, akinek az apja jómódú traktorkereskedő. Négy évvel a közös munka után Jack végre rátalál Ennis-re, elutazik hozzá közös horgászás címszó alatt, de már az első pillanatban előtörnek érzelmeik és csókolózni kezdenek, amit Alma meglát. A két férfi tehát újra elutazik a Brokeback hegyhez együtt tölteni egy kis időt. Jack felajánlja, hogy költözzenek össze, de Ennis egyrészt nem akarja otthagyni családját, másrészt egy gyermekkori trauma miatt fél a társadalom haragjától...

A történet alapja szerintem egy modernkori Rómeó és Júlia-feldolgozás, hiszen itt is egy társadalmilag tilos kapcsolatról van szó. Ennis és Jack egymásba szeretnek, és megpróbálnak ugyan normális keretek között élni, ez nem sikerül nekik. Bár nagyon erősen jelen van az érzelmi szál, a lényeg azt hiszem mégis azon van, hogy egy ellenséges környezet mennyire káros magára a környezetre is az egyén mellett.

Megvalósítás

A történet viszonylag gyorsan belevág a közepébe, hogy összehozza a szerelmeseket, hogy aztán húsz évig kínozza őket, ahogy a mindennapi problémák, a való világ elől menekülve időnként a Brokeback hegyen újra átélhessék azt a felszabadult, lelki megnyugvást, amit első alkalommal éreztek. A hegy jelképes, egyfajta éden, mert szabadon önmaguk lehetnek bármiféle gátlás nélkül, míg azon kívül meg kell küzdeniük a mindennapok gondjaival. Kapcsolatuk olyan tabut sért, amely még ma is meglehetősen érzékeny téma, ezért igyekeznek megfelelni az elvárásoknak: Ennis elveszi barátnőjét, dolgozik keményen, iszik, verekszik - vidéki proliként él. Jack a városi életformát választja, agilis üzletember lesz üzletasszony feleséggel. Kettőjük közül ennek megfelelően Jack az, aki a lehetőségekhez képest felvállalná kapcsolatukat, Ennis esetében azonban egy gyerekkori trauma miatt ez a társadalmi tiltás már belsővé vált, nem mer elköteleződni. Mindezt a hazug életmódot megszenvedi a családjuk is, és amelyre rendre reflektálnak különféle nemzeti jelképekkel: július 4, hálaadás, a pásztorkodás... stb. A tabu érzetét erősíti, hogy épp a legtipikusabban hetero karaktereket, a kovbojokat tették meleggé, de fontos megjegyezni, hogy a homoszexualitás erősen kétséges, hiszen mindkettejüknek van felesége; mozdulataik sem erotikusak, hanem sokkal inkább törődőek, kétségbeesetten ragaszkodóak ahhoz az idillhez, amit átéltek egyszer.

Külcsínre sajnos kevés kiemelkedő részt tudok megnevezni. A hegyet idillinek festik le a kamerával is, de nem az a tipikus western környezet. A húsz évet öregedő szereplők maszkjai közelről tökéletesek, messzebbről már nem látszik rajtuk annyira a kor. A legjobban azokat a képeket szerettem, ahol már-már erőszakosan akaszkodnak bele egymásba a főszereplőink, ami tök jól érzékeltette a szenvedélyt. Nem tudom hogy néz ki egy szenvedélyes férfiölelés, de így képzelném el én is. Ettől lett erős és kifejező a romantikus szál; ezt egy női párral nem lehetett volna megtenni A zene illő, de nem annyira erős, hogy megmaradjon az emlékezetemben.

Élmény

Ha nagyon általánosítani akarok, akkor szerintem a történet a szimbolikus ingekkel kiválóan érzékeltette azt az érzelmet, amikor mintegy lényegünkként próbáljuk megőrizni valamely szép emlékünket. Ugyanakkor nem akarom elbagatellizálni ahogy sok kritika teszi, hogy itt egy egyetemes szerelmi történetet látunk, amikor két férfi dug. Ez szándékos provokáció, amellyel nyilván tisztában voltak a készítők és be is jött nekik, mindenki erről a filmről beszélt. A kérdés csak az, hogy ezt az olcsó felhajtás miatt tették vagy szükség volt rá eszközként, hogy jobban kifejezhessék üzenetüket? Szerintem mindkettő. Mindenesetre kétségkívül kijár a filmnek az egyik legromantikusabb alkotás címe.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Heath Ledger (A sötét lovag), Jake Gyllenhaal (Donnie Darko), Anne Hathaway (A sötét lovag - felemelkedés), Graham Beckel (Szigorúan bizalmas)
- Az Ennis-t és Almát alakító színészek a forgatás alatt jöttek össze, így a valóságban is egy párt alkottak.
- A filmet, ahogy várható volt, több országban betiltották vagy erősen megvágták, noha nem látható benne nagyon pár csókon kívül semmi különös.

Következik: Saroküzlet

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3112698643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnakanapés 2016.10.11. 09:40:16

Meglepetés! :)
Nagyon tetszik ez az írás, szívemből szól. Az egyik kedvenc filmem, érdekelt nagyon, hogy mit fogsz majd írni róla, és hát köszönöm! Egyetértek!
Üdvözlet a kanapéról
süti beállítások módosítása