Artúr filmélményei

Igazi áldás (1934)

2016. november 12. 21:51 - Liberális Artúr

 

 

 

Rendezte: McLeod, Norman Z.
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
W. C. Fields

Megjelenés: 1934, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 óra
IMDB: 7,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/y189-69cQPs
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/igazi-aldas-its-a-gift/movie-145503

Tartalom

Haroldnak van egy vegyesboltja és egy elviselhetetlen felesége (Kathleen Howard), egy szerelmes kamaszlánya, valamint egy idegesítő kisfia és egy álma, hogy egyszer majd narancsot fog termeszteni. Valóra válni látszik ez az álom, amikor hírt kap róla, hogy nagybátyja súlyos beteg, majd meg is hal. A felesége persze értelmesebb beruházásra költené a pénzt, beleértve a társadalmi státuszuk fényezését, de estére Harold már meg is vette a narancsföldet és eladta az üzletét...

Írhattam volna talán részletesebben is a cselekményről, de nagyjából ennyi, csupán keretet biztosít a poénoknak, amik valójában nem is nagyon kapcsolódnak a történethez. Ezek a poénok valójában újrahasznosított előadásai a Haroldot alakító W. C. Fields komédiásnak, aki ebben az időben nagy népszerűségnek örvendett. A történet egésze rá épül.

Megvalósítás

A történet rögtön a nagybácsi betegségének hírével kezdődik, vagyis a cselekményt már az első perc berúgja, hogy aztán hosszú kihagyásokkal pár másodperc elejére visszatérjen Fields már jól bevált előadásainak végén. A főbb karaktereket és legfőbb jellemzőiket is az első jelenetekben megismerjük: a kamaszlány szerelmes és belehalna, ha el kéne költözniük szerelmétől egy távoli narancsvidékre; a kisfiú hangos és szemtelen; a feleség hárpia, akinek minden rossz, legfőképpen a férje. A férj pedig egy szerencsétlen béna, akit a sors megvert nemcsak az elviselhetetlen családjával, de mintha összeesküdött volna ellene minden: a szomszédok, a vásárlók és az egész világ. Fields specialitása állítólag épp az ilyen embergyűlölő, öntelt alkoholista volt, és persze a történet mindent elkövetett, hogy épp ezek a tulajdonságai domborodjanak ki. Négy hosszabb jelenet van, tulajdonképpen ezek adják ki a film lényegét:
- a férj borotválkozása, amelyben a lánya elfoglalja a tükröt és így nem látja magát rendesen;
- a bolti kiszolgálás, amelyben káosz keletkezik egy türelmetlen vevő, egy mindent összetörő vak vásárló, egy rosszcsont gyerek és egy alkalmatlan segéd miatt;
- az alvás, amelyben a férj a verandán próbálna aludni, de valami mindig megzavarja az álmát;
- a piknik, amelyben egy keksz, egy paradicsomkonzerv, egy párna és egy öntözőrendszer mindent összepiszkít.
Mindegyik lényege abból áll, hogy a normális ügymenetbe valami újra és újra bekavar, amin a feleség és a kisfiú tovább ront, a férj pedig teljesen alkalmatlan a helyzetek kezelésére. Azt gondolhatnánk, hogy Fields egy harsány komikus, de épp ellenkezőleg, a karaktere visszahúzódó, csendes, nem hangsúlyozza ki a poénokat.

És ez volt a legnagyobb bajom a filmmel, ami amúgy lehet hogy vicces lett volna, de valahogy a csattanók nem csattantak, csak elsiklottak. Már többször jeleztem itt a blogon több 1930-as évekbeli vígjáték esetén, hogy gyakran mintha nem lennének jól időzítve a poénok, de ezek idővel mindig helyrerázódtak. Itt nem volt ilyen, végig ugyanabban az ütemtelen tempóban érkeztek a viccek. Nem az a baj, hogy ne tudnám mikor van poén és mikor kéne nevetni, hanem hogy nincsenek megfelelően felépítve és tálalva, nincs egy zenei kíséret, ami alátámasztaná. Ettől pedig sok vicc erőltetettnek tűnik. A rövidebb, csattanós poénok helyett érdekesen elnyújtottak a helyzetek, amiket így a végtelenségig kimerítenek. az esetek többségében őszintén szólva nekem ez fárasztó volt, kivéve az alvós részben, ahol pont a soha véget nem érő megpróbáltatások teszik átérezhetőbbé az aludni kívánó ember kínjait. A vizuális gegek a burleszkeket idézik, de más látványelem nincs.

Élmény

Egy szórakoztató vígjátékra számítottam, de talán mert a kornak ez volt a megfelelő, talán mert nem ismerem Fields munkásságát, a poénok nem ütöttek eléggé, pedig meggyőződésem, hogy egyébként működhettek volna simán. Ha ez tényleg így van, akkor egyszerűen csak megkorosodott a film. De kíváncsi leszek mások véleményére is, hátha csak velem van a baj.

Érdekességek

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Kathleen Howard (Valakit megöltek), Charles Sellon (Babaarcú), Dell Henderson (Dübörgő élet), James Burke (A máltai sólyom), Billy Engle (Ez történt egy éjszaka, Életünk legszebb évei)
- Még életben vannak: Jean Rouverol (100!), a Harold lányát alakító elsőfilmes színész, aki a film forgatásakor volt 18 éves.
- Baby LeRoy volt a valaha legfiatalabban leszerződtetett színész nagy stúdió által a maga 16 hónapjával.

Következik: Manhattan

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2112698581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro 2017.02.07. 17:20:12

Na, ezek szerint a verandás jelenet nem csak nekem volt kiemelkedő a többi közül... én is gondolkozom, hogy mi oka lehet hogy egy legjobb esetben is atlagosnak mondható komédia mindkettőnk listáján szerepel... egyelőre az a sejtésem, hogy létezhet valami tipikusan amerikai humor, amit mieurópaiak nem igazan értünk. Valami miatt csak felkerül ez a film ezekre a listákra... ha belegondolunk, ott az amerikai foci is, ami ott a number one sport, en meg egyszeruen nem tudom felfogni , hogy mit lehet rajta érezni...

moodPedro 2017.02.07. 17:34:15

Hogy mit lehet rajta szeretni....

Életunt Cápa 2017.02.08. 05:52:40

@moodPedro: Azt hiszem a Kacsaleves kapcsán írtam, hogy valószínűleg W.C. Fields népszerűsége miatt mindenképpen akartak a tucatnyi filmje közül legalább egyet szerepeltetni az életműből a listán. De ez csak tipp, szerintem se egy nagy film.
süti beállítások módosítása