Artúr filmélményei

Harry Potter és a bölcsek köve (2001)

2016. december 10. 20:27 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Columbus, Chris
Műfaj:
fantasy
Főbb szereplők:
Daniel Radcliffe, Rupet Grint, Emma Watson

Megjelenés: 2001, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 7,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/VyHV0BRtdxo
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/gyerekprogram/harry-potter-es-a-bolcsek-kove-harry-potter-and-the-sorcerers-stone/movie-37899

(Újabb szolgálati közlemény: Technikai problémák miatt a Tiehszi csü bizonytalan ideig elnapolva.)

Tartalom:

Harryt szülei halála után egyetlen rokoni családja neveli kelletlenül, mígnem 11. szülinapján levelet nem kap a Roxfort varázslóiskolától, hogy kezdje náluk a tanévet. Merthogy Harry szülei varázslók voltak, és Harrynek is vannak képességei, hiába próbálták gonosz mostohái titkolni előle. Örömmel kap az alkalmon és egy új világ tárul fel előtte, amelyben minden mágikus, és az iskolába vezető úton máris barátságot köt az ügyetlen Ronnal és a könyvmoly Hermionéval. Ugyanakkor megismeri szomorú múltját is: szülei halálát egy gonosz varázsló okozta, aki valamiért nem tudott végezni a még csecsemő Harryvel, csupán sebet ejteni rajta. A gonosz varázsló ezután felszívódott, de csak arra vár, hogy újra elég erős legyen visszatérni. Ennek egyik kulcsa lehet a bölcsek köve, amely örök életet ad felhasználójának, és amelyet épp a varázslóiskolában őriznek. Furcsaságok kezdenek történni, a felnőttek pedig titokzatosan viselkednek...

Majdnem azt írtam, hogy szokásos felnőtté válós történet, de valójában a címszereplő Harry nem fejlődik semmit, csupán kezdi felfedezni a világot. Persze igazságtalan vagyok, hiszen egy filmsorozat első részéről beszélünk. Ha jóindulatúan nézzük, Harry lehetne egy afféle kamaszos megnyilvánulás, aki ráeszmél milyen sokszínű is a világ, de szerintem sokkal erősebb volt a gyerekek azon igényének kielégítése, hogy elhiggyék magukról, ők sokkal többek mint amik.

Megvalósítás:

Az első percek Harry Hamupipőke-életét próbálták átéreztetni velünk azzal, hogy Harry nevelői milyen szemetek, pedig ő egy szerény kisfiú. A könyvben lehet hogy így van, de számomra a filmben nem volt kellőképpen kifejtve és bemutatva. Állítólag a film nagyon hű a könyvhöz, de szerintem itt a hátrányára vált, mert pl. annak egyelőre semmi jelentősége nem volt hogy Harry ért kígyóul. A mágikus világ megismerése nem váltott ki belőle különösebb reakciókat. Én a helyében össze-vissza ugráltam volna örömömben-félelmemben, míg Harry viszonylag egykedvűen fogadta az újdonságokat, de a felnőttek se mutattak túl sok érzelmet, és ez különösen akkor volt zavaró, amikor nagyobb horderejű dolgok történtek. Néhányszor a falba akartam verni a fejem, annyira gyermeteg volt a párbeszéd, szóval ez teljesen egy gyerekfilm gyermeki logikával. Ennek megfelelően váltogatják egymást a vicces és félelmetes események, az életveszélyes és a gyerekes kalandok. Mivel ez egy afféle bevezető film, rengeteg karakter és egyéb olyan elem van felvonultatva, amiről a későbbi részek ismeretében tudom, hogy fontosak lesznek, egyelőre azonban csak néhány főbb szereplő kapott nagyobb teret. Érdekes, hogy nem a főszereplő Harry fejlődik a történet során, hanem barátai, Hermione és Ron lesznek valamivel többek, mint a történet elején. Szóval összességében úgy érzem, hogy hiába nem ismerem a könyvet, a film túl sok mindent akart megmutatni, és így sok fontos dolog kimaradhatott.

Amúgy a gyerekszínészekre nem lehet panasz, de nem is nyújtottak emlékezetes alakítást számomra, mint a Tízparancsolat Pawelje (hármójuk közül talán a Hermionét alakító lány a legjobb). Mivel a Harry Potter egy teljes mesevilággal jár, kíváncsian vártam ennek megjelenítését, és kezdetben nagyon örültem, hogy animálás helyett állatokkal és maszkokkal dolgoztak, aztán csak előkerült a számítógépes grafika is, és szerintem továbbra sem tesz jót a filmeknek egyelőre. A varázslatok és az egyéb mágikus dolgok (mozgó lppcső, megelevenedő képek... stb.) ugyanezen alapon többnyire rendben vannak, az animáció a legzavaróbb a vetített háttereknél és a nagyon extravagáns kameramozgásoknál, valamint a mágikus lényeknél.  Columbus, a rendező ugyanazt a gyerek-felnőtt (alsó-felső kameranézetes) perspektívát alkalmazta mint a Reszkessetek, betörők!-ben, a világítás helyenkét szép (varázslatok, sötét erdő), de az igazi hatást a környezet, a díszlet adja meg az amúgy is mesebeli hangulató brit tájjal, kastéllyal, épületekkel, amelyekre még ráhúztak egy finoman kidolgozott réteget (pl. a pálcabolt esetében, ahol tele van minden régi könyvekkel).

Élmény:

Míg a Reszkessetek, betörők!-ben pozitívan, a Harry Potterben negatívan csalódtam. Erősen korhatáros a film, 12 éven felüleiknek már nem ajánlanám a nagyon gyermeteg története miatt. Ez könyvben lehethogy sokkal jobban ki van dolgozva, é tudom, hogy a 8 részt egyben illene értékelni, de ez akkor is alapvetően "gyerekpornó", ész nélküli örömszerzés kicsiknek. Amúgy képileg rendben van, izgalams és ahogy kell, időnként vicces is, szóvl tökéletes film... gyerekeknek.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láthattunk korábban: John Cleese (Gyalog galopp), Warwick Davies (Csillagok háborúja), Richard Harris (Vörös sivatag, Nincs bocsánat, Gladiátor), John Hurt (A nyolcadik utas: a Halál), Alan Rickman (Drágán add az életed)
- Richard Harris egy évvel a film elkészülte után, 2002-ben 65 évesen hunyt el. Alan Rickman idény hunyt el 69 évesen.
- Az első Harry Potter könyv 1997-ben jelent meg, az utolsó pedig 2007-ben, míg a filmek 2001 és 2011 között kerültek forgalomba.
- A könyv hatalmas rajongást váltott ki, amely csak a Csillagok háborújával vagy A gyűrűk urával említhető egy lapon, a film pedig minden idők egyik legsikeresebb sorozata lett.

Következik: Lazarescu úr halála

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3912698553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása