Artúr filmélményei

Kes (1969)

2017. január 23. 13:39 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Loach, Ken
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
David Bradley

Megjelenés: 1969, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/Q2BMFtefUag
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/kes-kes/movie-1310

Tartalom:

Billy tizenöt éves srác az 1960-as évek végének angol bányavidékén. Apja rég lelépett, bátyja már a bányában dolgozik, elég agresszív figura. Szegények, ezért iskola előtt Billy újságot hord ki. A suli nem igazán köti le, ráadásul nem csak az otthoniak cseszegetik, hanem osztálytársai és a tanárai is. Kilátásai nincsenek, egyetlen szórakozása a madarak figyelése. Egy alkalommal kiszúr egy sólymot amint a fiókáit eteti; elveszi az egyiket, hazaviszi és egy könyvesboltból lopott útmutató alapján magához szoktatja. Innentől kezdve minden délutánját Kes-szel, a sólyommal tölti. Egy nap a bátyja megbízza egy lóversenyfogadás befizetésével, de amikor azt mondják neki, hogy a ló esélytelen, inkább magára költi a pénzt. Persze a ló nyer, a báty tajtékzik a dühtől, Billy menekül előle, amíg rá nem döbben, hogy ezzel Kes-t is veszélybe sodorta...

A történet azt a kort örökíti meg az egyik legelesettebb személy szempontjából, amikor a kilátástalanság nagy méreteket öltött Angliában, főleg a szenet felváltó olaj miatt a szénvidékeken, amelyek be is zártak pár éven belül. Mindenki teljesen reményvesztett, ez alól jelent némi kiutat Kes, aki Billy számára azt hiszem egyfajta kötetlen szabadságot jelképez.

Megvalósítás:

A nyitókép Billy ágya, min felnőtt bátyjával osztozik, akinek korán kell kelnie, mert indul a bányába dolgozni. Ez már nagyjából felvázolja a család anyagi helyzetét, ami idővel egyre súlyosabbnak tűnik. A család meglehetősen diszfunkcionális: Billy bátyja agresszív természetű, apjuk már lelépett, az anyjukról nem tudunk sokat, de az a benyomásunk, hogy udvarlóival tartatja el magát. A diákok a bátyhoz hasonlóan kegytelenek egymáshoz, de a tanárok sem különbek, bár őket némi humorral mutatja be a történet: a tesitanár önfényezésre használja a tornaórát siekrtelenül, az igazgató pedig megfenyít mindenkit, aki keze ügyébe kerül, akkor is, ha teljesen ártatlan. Persze Billy sem egy szentéletű gyerek, korábban a rendőrséggel is meggyűlt a baja, azóta a hatóságok is pikkelnek rá. A kilátástalanság legszomorúbb jele, hogy az anya is lemondóan beszél a gyerekeiről, tudja hogy nincs nagy jövőjük, de a gyerekekben sincs ambíció. Ebben a helyzetben kerül képbe Kes, a sólyom, aki valamiért felkelti Billy figyelmét, magához veszi és kiképzi. Ennek története is jellegzetes, ugyanis a szakirodalom könyvtárban van, de oda regsiztrálni kéne, ezért Billy inkább boltból lop szakkönyvet, hogy lassan magához szoktassa a madarat. Hogy ő a kötetlenséget jelenti, akkor derül ki, amikor az egyik megértőbb tanárnak magyarázza, hogy a reptetés nem megszelídítés, hanem csak együttműködés.

A film kis költségvetésű, így a kamerakezelés szinte már dokumentumfilmszerűen kézikamerás, a Wanda ugrott be róla. Az egyetlen izgalmasabb kép az, amikor egy nagyon tágas mezőn apró pontként, A texasi láncfűrészes mészárlást idézően, szinte táncolva repteti a sólymot. A színészek mind helyiek, többségük nem is színész, hanem a helyi iskola tanulói. A film hírhedt nehezen érthető, észak-angliai akcentusáról, állítólag emiatt nem került kereskedelmi forgalomba sem az Egyesült Államokban. Nekem se volt könnyű érteni, még felirattal sem :D. A zene nem jellemző rá, pontosabban szólva az aláfestő nem hozott lázba, de a körülményeket látva amikor egy bálban elhangzottak a hatvanas évek lázadó ifjúságának rock and roll dalai, akkor egy pillanatra átéltem, hogy mennyire magától értetődő lehetett a lázadás.

Élmény:

A film alapjául szolgáló könyv az egyik legnépszerűbb angol ifjúsági regény, így a film is hasonló karriert futott be. Bár nem egy vidám darab, kb. olyasmi mint a Kincskereső kisködmön. A története és a képei nem izgalamasak, ráadásul kiszámíthatóak, és hiányzik belőle az egyszerű erkölcsi tanítás, mint amitől bátran ajánlom gyerekeknek a Biciklitolvajokat vagy a Némó nyomábant.

Érdekességek:

- Az amerikai tesztvetítésen a fejesek állítólag arra hivatkozva utasították el a filmet, hogy a szereplői akecentusát nehezebb megérteni, mintha magyarul beszélnének :D

Következik: Two-Lane Blacktop

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr912698499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása