Artúr filmélményei

Szörnyszülöttek (1932)

2017. június 16. 23:09 - Liberális Artúr

Rendezte: Browning, Tod
Műfaj:
horror
Főbb szereplők:
Wallace Ford, Leila Hyams, Olga Baclanova

Megjelenés: 1932, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/jzoKz5EsUro
Ajánlott íráshttp://horrormirror.blog.hu/2012/02/09/retro-horror_szornyszulo
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/szornyszulottek-freaks/movie-39128

Tartalom:

Egy utazó cirkusz területén járunk, amelyben egyaránt élnek egészséges artisták és látványosság gyanánt mindenféle születési rendellenességgel bíró egyének sziámi ikrektől a szakállas nőn át a kisfejűkig. Bár a törpe porondmester, Hans (Harry Earles) eljegyezte már a szintén törpe artistalányt, Friedát (Daisy Earles), megbűvöli a légtornász Cleopatra szépsége és ajándékokkal kezdi elhalmozni a nőt, amit az szívesen fogad, noha egyáltalán nem vonzódik a kisemberhez. Eközben Hercules, az erőember összevész barátnőjével, Venus-szal és mivel szabad, rögtön ki is kezd Cleopatrával, ami viszont egyáltalán nincs a nő ellenére. Így hát Cleopatra egyfelől teszi a szépet az ajándékokért Hans-nak, miközben Herclues-szel szeretők. Frieda hiába figyelmezteti Hans-ot, a férfi vak; és miután kiderül, hogy titokban jelentős vagyonnal bír, Cleopatráék azonnal esküvőt szerveznek, de egyben felkészülnek arra is, hogy óvatosan megmérgezik Hans-ot...

A történet arra próbált rámutatni, hogy nem azok a valódi szörnyek, akik visszataszítóan néznek ki, hanem épp a tökéletes külsejű emberek, akik belül romlottak. Persze ez így egy durván lebutított, meseszerű példabeszéd, hiszen a szörnyszülötteink is lehetnek gonoszak, de én tudom értékelni az egyszerű üzeneteket.

Megvalósítás:

A történet keretes, egy mutatványos kezdi el mesélni az egyik látnivaló történetét, aki egykor gyönyörű légtornász volt, most pedig szörnyen nézhet ki, de egyelőre nem látjuk. A fő cselekményszál Cleopatra és Hans viszonya, de ehhez még számos egyéb párkapcsolat is kötődik. Akár romantikus vígjáték is lehetne, hiszen alapvetően kedves történet sok szerelemmel és poénnal - csakhogy a szereplőink elsősorban torzszülöttek, ami a kor emberét elborzasztotta, nekem viszont ez már kicsit kevés borzalomnak. Mindenesetre a történet nagy részében a a fő cselekményhez nem kapcsolódóan sok életképet láthattunk, amelyek mind pozitív színben, szeretetreméltónak tüntették fel a szörnyszülötteket, de még a normális embereket is, leszámítva Cleopatrát és Hercules-t. Két erősebb jelenete van a filmnek, amitől horrorisztikussá válik: az egyik a rituálészerű esküvő, ahol azt kántálják a szörnyszülöttek, hogy most már Cleopatra is egy közülük, ami lehetne akár egy megható rész is, ha nem az elborzadt Cleopatra szemszögéből mutatták volna (nem mellesleg egy rakás film beemelte ez a kántálást, legutóbb a Wall Street farkasa). A másik ilyen jelenet a bosszú, ahol Hercules szemszögéből láthatjuk vészjóslóan közeledni felé az ezúttal tényleg gonosznak is tűnő szörnyszülötteket.

Ez utóbbi inkább képi világának köszönhető, hiszen egy viharos, éjjeli, csak itt-ott megvilágított jelenetben közelednek a kamera felé a groteszk külsejű és mozgású (elvégre sokaknak hiányoznak végtagjaik) szörnyszülöttek. Állítólag ez a jelenet sokkal durvább volt eredetileg, de a szörnyszülöttek önmagukban is elég sokkolóak voltak a közönségnek, ezért kivágták őket, mára pedig sajnos elvesztek. A horror besorolás miatt ijesztőbb filmet vártam, ennek pedig eleget tett már a főcím is, amelyben a címet váratlanul hátulról tépi fel a mutatványosunk. Természetesen a fő látványelem a sok deformált férfi és nő, akik közül talán a legdurvább a karok és lábak nélkül született, hernyószerű férfi, valamint a kisfejűségben szenvedők. De ahogy említettem, mára már annyi szörnyet láthatott a néző, hogy ezek kevésbé megrázóak, mint az 1930-as években voltak, pedig itt nincsenek trükkök, Ugyanakkor azt is írtam, hogy kifejezetten kedves, szeretetreméltó embereknek állítják be őket, így az esetleges kezdeti sokk után megkedveljük őket külsejük ellenére is (bár Frieda és Hans kifejezetten cukik, olyanok még hanglejtésben is, mint a felnőtt ruhákba öltöztetett csecsemők). A színészi játék néhol még döcögős volt, de ezt tudjuk be annak, hogy még csak 1932-t írunk és még új dolog viszonylag a hangosfilm.

Élmény:

Alapvetően kellemes élmény volt, és tudom nehéz elhinni, de a humoros-romantikus jelleg dominál benne, ha el tud az ember vonatkoztatni a szörnyszülöttektől. Az egyszerű és pozitív üzenetét csípem, de azért nem volt olyan világot rengető, mint mondjuk a Biciklitolvajoké.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Roscoe Ates (Elfújta a szél), Harry Earles és Daisy Earles (Óz a nagy varázsló)
- A film bukás volt, Browning pedig hiába rendezte meg egy évvel korábban a Drakulát, többé nem kapott nagyobb lehetőséget. És akkor jöjjenek a szörnyszülöttek:
- A szakállas nőknek változó volt a megítélésük koronként, mi cirkuszi látványosságként ismerjük őket, de akad köztük szent is. A kialakulás oka hormonális vagy születési rendellenesség (farkasember szindróma).
- A kettős torzók, vagy ismertebb nevén a sziámi ikrek egy nagyon ritka jelenség, Afrikában és Délkelet-Ázsiában gyakoribb az előfordulása. 80%-uk nem is marad életben, akik igen, jellemzők nők. A név eredete az első híresebb, Sziámból származó ikreknek köszönhető a 19. századból, de van magyar példa is.
- A kar nélkül született nők különösen népszerűek voltak, ugyanis a lábukkal végzett mutatványaik lehetőséget biztosítottak arra, hogy a férfiak láthassanak női lábakat...
- A kisfejűség jelentkezhet születés után is, számos oka lehet, és általában szellemi visszamaradottsággal is együttjár.

Következik: Anyádat is

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7912698355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása