Artúr filmélményei

Az Úr kegyelméből (1983)

2017. augusztus 10. 23:12 - Liberális Artúr

Rendezte: Beresford, Bruce
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Robert Duvall

Megjelenés: 1983, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/m-ZawEDsop4
Ajánlott írás: https://en.wikipedia.org/wiki/Tender_Mercies
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/az-ur-kegyelmebol-tender-mercies/movie-38484

Tartalom:

Mac, az egykori country-sztár (Robert Duvall) akkor éri el élete mélypontját, amikor aktuális mendzsere(?) részegen egy semmi közepén lévő motelben hagyja pénz nélkül az alkoholizmusában fetrengve. A motel tulaja, a fiatal, özvegy, kisgyerekes Rosa Lee (Tess Harper) megengedi neki, hogy ledolgozza a tartozását és pár napi plusz pénzért még tovább is dolgozhat. A napokból hónapok lesznek, Mac-nek bejön a csendes, vidéki élet és mivel jól kijönnek mindhárman, idővel összeházasodnak. Mac hiányolni kezdi a zenélést, és amikor megtudja, hogy exe, a szintén country-sztár (Betty Buckley) a közelben lép fel és még talán közös nagylányuk is ott lesz, odaautózik...

A történet szinte dreyerien minimalista, ezért sokáig gondolkoztam, minek az allegóriája/metforája/akármije lehet, de sehova se jutottam, ezért maradjunk a felszínnél: egy egykor sikeres ember alkoholizmusa miatt elveszíti mindenét, de kap egy új esélyt az Úr kegyelméből - ez azonban nem adatik meg mindenkinek. Mivel épp az egyszerű, vidéki életben találja meg a boldogságot szemben a nagymenőbb szórakoztatóiparival, kicsit ennek a világnak a propagandájának is érzem.

Megvalósítás:

A legszembetűnőbb, pontosan a legszembe nem tűnőbb eszköz a közvetettség használata. A legtöbb eseményt, amely hatással van, ami történik, azokat nem látjuk. Nem látjuk pl. ahogy Rosa és Mac összemelegednek, de még az esküvőjüket sem vagy bármilyen intim testi kapcsolatot köztük, csupán együttélésüket, beszélgetéseiket. Ez azért tök jó, mert ebből látszik, mennyire feleslegesek valójában ezek a részek egy filmben, illetve ad egyfajta természetességet a nagy események mellőzése. A feszültség érezhető és egyszer sem robban ki. Van persze hátulütője is, a ritmusváltás hiánya miatt kissé monotonnak hathat a történet. A helyszín a vidéki Amerika, tanyasi, összetartó, vallásos kisközösséggel, akik látszólag egyszerű boldogságban élnek, ezzel szemben szerintem negatívan tüntetik fel az ebből gyökerező country-sztár világát a maga steril hálószobájával, és persze őket sújtja a tragédia is, amit Mac exe nem tud feldolgozni, de a megújult Mac már igen. Rosa karaktere egyszerű és kiegyensúlyozott a nehézségei ellenére is, ahogy a film egy dalában is elhangzik, ő tartja a létrát, amin Mac felmászhat. Macé kicsit boynolultabb, de hát róla szólna végülis az egész.Igazából nem is tudjuk meg mi játszódik le benne, hiszen már csak kész tények elé állítanak bennünket.

Ahogy említettem, a film fő jellemzője a közvetettsége, ami abban is megjelenik, hogy mit, pontosabban mit nem mutatnak, és hát nem mutatnak meg semmi nagyot, így gyakorlatilag végig beszélgetéseket láthatunk nagy, drámai kirohanások nélkül, tehát képileg sem izgalmas a film. A kamera nem mozog sokat, nem sok az arcközeli. Ez különösen az egyik utolsó jelenetben fontos, a film csúcspontján, amikor Mac megpróbálja feldolgozni az őt ért tragédiát. Mindezt ugyanis hétköznapi tevékenysége folytatása közben látjuk, de nem közelről, így a legfontosabb résznél se az arcát látjuk. Ennek ellenére (vagy emiatt) Duvall nyert alakításáért egy Oscart. A zene lehetne még fontos eleme a filmnek, de kicsit ezzel is hasonlóan jártak el és csak egy-kettőt hallhatunk belőlük. Lehetnének hangulatos betétdalai, de a csend erősebb.

Élmény:

Az a durva, hogy láttam már egy hasonló filmet, ami szintén arra épített, hogy nem a lényeget mutatta, hanem ami azt körbevette - de már nem jut eszembe melyik is lehetett. Úgy látszik kb. 500 filmig terjed a memóriám, vagy csak fáradt vagyok nagyon. Mindenesetre ez kétélű fegvyer,mert egyrészt a nézőre hagyta az érzelmei "kialakítását", így annyit projektálhat bele, amennyit akar, másfelől viszont a nézőre hagyta az érzelmei kialakítását, így annyit projektálhatott bele, amennyit akart :) És ha a néző gazdag lelki világgal bír, akkor neki ez egy erős film, ha nem, akkor nem.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Robert Duvall (Ne bántsátok a feketerigót, MASH, A keresztapa I-II, A magánbeszélgetés, Hálózat, Apokalipszis most), Tess Harper (Nem vénnek való vidék), Betty Buckley (Carrie)
- A film elbukott a tesztvetítéseken, ezért szinte alig játszották moziban, elsősorban tévén és videón láthatták az emberek.
- Ennek ellenére 5 Oscar-jelölést kapott teljesen váratlanul, ebből kettőt meg is nyert.

Következik: Október

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr612723414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása