Artúr filmélményei

A bal lábam (1989)

2018. január 22. 11:35 - Liberális Artúr

Rendezte: Jim Sheridan
Műfaj:
dráma, életrajzi
Főbb szereplők:
Daniel Day-Lewis, Ray McAnally, Brenda Fricker

Megjelenés: 1989, Írország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/2dRdWJfv-cM
Ajánlott írás: http://siz1977.blog.hu/2007/11/12/a_bal_labam
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-bal-labam-my-left-foot/movie-30902

Tartalom:

Christy (fiúnév) agyi bénulással születik szegény ír családba az 1930-as években. A bal lábát kivéve mindene részlegesen vagy teljesen béna. Szerencsére a család szerető mözeget nyújt, mégha szegények, sokan vannak és az apa kissé keménykezű is. Mivel Christy nem nagyon tud kommunikálni, sokáig értelmileg is visszamaradottnak gondolják, míg egy napon krétát véve a lábujjai közé nem kezd el írni. Bár eddig is jól bántak vele, ezután méginkább odafigyelnek rá. Hobbiból festeni kezd. Egy nap meglátogatja őket a betegség specialistája, dr. Eileen Cole (Fiona Shaw), segít a már felnőtt Christynek (Daniel Day-Lewis) kiművelnie magát, megtanulni valamennyire beszélni és még kiállításhoz is juttattja. Christy persze beleszeret orvosába...

Christy Brown (1932-1981) valós személy volt, A bal lábam címmel önéletrajzi ihletésű regényt adott ki, ennek felhasználásával dolgozták fel életét. Ha van neki témája, akkor az az, hogy bénultságuk ellenére is lehet emberként bánni másokkal, avagy itt különösen igaz az, hogy nem szabad külsőségek alapján megítélni valakit, hiszen Christy minden hátránya ellenére is kiemelkedő művészeti teljesítményre képes.

Megvalósítás:

Nagyjából három részre osztható a történet: Christy gyerekkorára, amelyben még csak szemlélődőként vesz részt, hiszen képtelen egyedül bármit is csinálni vagy kifejezni magát. Fogyatékosságai ellenére szeerető családi légkör veszi körül és nem tekintenek rá teherként, és mivel egyedül ő marad otthon anyjával, erős kötődés alakul ki köztük.  Akkor lépünk a következő részbe, amikor véletlenül kiderül, hogy Christy igenis ért mindent és autodidakta módon írni is megtanult (bár rejtély számomra, hogy ez korábban miért nem derülhetett ki). A következő részben idősebb kamaszként láthatjuk viszont, ahol értelmi képességei miatt már jobban bevonják a közösségi életbe, festeni kezd, és tulajdonképpen átéli mindazt, amit egy korabeli srác (sport, szerelmi csalódás, csibészkedés, szerelem, verekedés). A harmadik részben felnőtt férfi, írni kezd és sikeres művésszé válik. E három részt egy keretbe foglalják, amelyben megismerkedik későbbi feleségével, aki épp önéletrajzát olvassa - ez adja az alapot a visszatekintésekre. Azt hiszem az egész sztori oda fut ki, hogy Christy teljesen normális és hétköznapi életet él. Nem egy kiemelkedő, hibátlan jellem, épp olyan mint mi, és emiatt idővel elfelejtjük testi problémáit is.

Vizuálisan sajnos nem túl izgalmas egy-két jobb beállítást leszámítva, és zeneileg sem füleltem fel valami szokatlanra. Amiért a listámra került, az elsősorban Day-Lewis alakítása, ami azért rossz a filmnek, mert nem igazán vagyok a mai napig sem képes meglátni egy színészi alakításban a jót vagy a rosszat pár kivételtől eltekintve. Mindenesetre ezzel a szerepével nyerte el első Oscarját és robbant be igazán a köztudatba korunk egyik legelismertebb színésze.

Élmény:

Alapvetően tök pozitív hangulatú film, ha erre gyúrt volna rá, akkor sokkal kedvesebb emlék lenne, így viszont olyan semmilyen lett, nem volt benne nagy dráma, izgalom, nagy nevetés, amin nem segítette a szegényes megjelenítés sem. Vagy lehetett volna meta-művészfilm a művészi éréséről, de ezt teljesen kihagyták a filmből.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Daniel Day-Lewis (Vérző olaj), Fiona Shaw (Harry Potter és a bölcsek köve)
- RayMcAnally (az apa) még 1989-ben, nem sokkal a film bemutatója után elhunyt 63 évesen.
- Day-Lewis természetesen már itt sem hazudtolta meg önmagát és a szerep átélésének érdekében karkaterben maradt az egész forgatás alatt, egy dolgot leszámítva: képtelen volt bal lábbal megtanulni írni és festeni, ezért tükörrel vették fel a jeleneteit, hogy a jobb lába a balnak tűnjön.
- Christy Brown valódi élete annyiban tér el a filmbélitől, hogy jóval nagyobb családba született (22 testvére volt!). Bár a film happy endnek állítja be a házasságát, felesége nem volt rá jó hatással, nem volt jó a kapcsolatuk. 49 évesen hunyt el, vacsora közben félrenyelve egy falatot, rossz nyelvek szerint felesége végzett vele.
- Az agyi bénulás az agy nem megfelelő fejlődését jelöli, terhesség alatt vagy csecsemőkorban következhet be.
, gyakran értelmi fogyatékossággal is együtt jár. Többek közt ennek kezelésére jó a Pető-módszer.

Következik: Hulot úr nyaral

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6113570883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása