Artúr filmélményei

Pokoli torony (1974)

2018. február 25. 14:30 - Liberális Artúr

 

Rendezte: John Guillermin
Műfaj:
akció, dráma, katasztrófa
Főbb szereplők:
Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway

Megjelenés: 1974, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 6,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/RbWIgOeYKfA
Ajánlott írás: http://filmbook.blog.hu/2017/01/20/pokoli_torony_415
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/pokoli-torony-the-towering-inferno/movie-15206

Tartalom:

A világ legmagasabb toronyházának átadása előtt főpróbát tartanak, ám a túlterheléses tesztet nem bírják az elektromos vezetékek és az egyik elfüstöl. A tervező, Doug (Paul Newman) azonnal nekiáll ellenőrizni az egész rendszert, eközben azonban az építtettő Duncan (William Holden) bár aggódik, nem érzi olyan égetőnek a problémát, hogy emaitt lefújják az esti átadóünnepséget. Csakhogy a főpróba során egy másik helyiségben is tűz keletkezett, amit nem vettek észre egészen estig, mire az épület megtelt vendégekkel. A bejelentésre a tűzoltóság nagy erőkkel vonul ki Mike (Steve McQueen) irányítása alatt, de a tűz gyorsabban és megállíthatatlanabbul terjed, mint várták...

Bár kevésbé van jelen mint a Poseidon katasztrófában, azt hiszem ezúttal is beszélhetünk egy allegorikus megváltástörténetről, ahol a tisztítótűzön át kell esnie a bűnös főszereplőinknek. Amúgy a testvérfilmhez hasonlíthatóan a gonosz, pénzéhes üzetember az oka minden rossznak, de ezzel a témával keveset foglalkozik a film.

Megvalósítás:

Szerkezetileg eléggé megegyezik a Poseidon katasztrófáéval: egy-egy rosszat sejtető előjel után elülnek a problémák és a főbb karaktereinkre koncentrálhatunk, majd viszonylag soká, úgy a film negyedénél-ötödénül kezd kitörni a katasztrófa, onnantól pedig különféle akadályokon próbálank átvergődni főhőseink. A másik emlegetett filmmel ellentétben azonban itt sokkal dekoncentráltabb a dolog, nem egy kisebb csoportot követhetünk nyomon, hanem több, különállóó tömeget, amelyekből kiemelkednenk főszereplőink. Ők Doug, a tervező, aki felelősnek érzi magát és mindenben segít, amiben csak tud; Mike a tűzoltók főnöke, aki szintén ötpercenként kockáztatja életét társaival együtt; Duncan, az építő, akinek a hibája az egész (bár próbálják rátolni az ellenszenves vejére) és aki ezért vezeklésből hajóskapitányként a végéig marad. Vannak még mellékszálak, de szerintem felesleges rájuk kitérni; egyedül a sajtós és titkárnője rövid esetét említeném meg, mert az ő esetük volt talán a legpokolibb: egy titkos légyott után a szobbajtót kinyitva realizálják, hogy a szobájukat lángok veszik körbe, és ennek valóban sikerült a Titanic-hoz hasonló kétségbeesést átadnia. Az ellenszenves vejt leszámítva a karakterek egysíkúak, ami az egy-egy rövid jelenet erejéig felvillantot életek esetében jó, a főszereplők esetén meg nem.

A legfőbb látványelem a tűz, robbanások, de az előbb említett jelenetnél érződik, hogy a koncepciótlan tűz mennyire unalmas, míg a lángokban álló hétköznapi tárgyak már esztétikai értékkel bírhatnak. Persze sokat ad az értékéhez, hogy még a nagy animációs korszak előtt vagyunk és minden valódi (vagy makett, de értitek...). Ez egy igazi szuperprodukció volt, ugyanis két, nagyon hasonló regényből készült a film, de mindkettő regényt épp egyidőben kezdte megfilmesíteni két nagy stúdió. A producer (akié inkább a film ezúttal, mint a rendező) elérte, hogy a két regényből egy forgatókönyv készüljön és a stúdiók közösen készítsék a filmet, így a költségvetés szabadon elszállhatott. Ez hasznos tud lenni, ha több tucat óriáshelyszínt, beleértve egy 30 méteres tornyot kell felhúzni. De jól jött a pénz a sztárparádéhoz is, igyekeztek minden nézői réteget megszólítani. Így kerülhetett a filmbe a négy főszereplő mellett Fred Astaire, Jennifer Jones, OJ Simpson és sok tévés sztár. Csakhogy véleményem szerint nem sokukhoz ileltt a szerep; Paul Newman karkatere ennél huncutabb szokott lenni, Fred Astaire-t ugyan díjazták, de szerintem ez inkább az életművének szólt, Faye Dunaway pedig megint csak két mell volt sajnos. Egyedül Steve McQueen járt jól, neki kifejezetten jól áll a szűkszavú, keménytökű profi szerep.

Élmény:

Izgalmasnak izgalmas volt, mélynek nem mély (ennél még a Poseidon katasztrófa is tartalmasabb volt), de vállalható mai szemmel is és a tűzoltóknak kötelező darab.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Paul Newman (A svindler, Bilincs és mosoly, Butch Cassidy és a Sundance kölyök, A nagy balhé), Steve MecQueen (A nagy szökés), William Holden (Alkony sugárút, Híd a Kwai folyón, A vad banda, Hálózat), Faye Dunaway (Bonnie és Clyde, Kínai negyed, Hálózat), Fred Astaire (Egymásnak születtünk, A zenevonat), Jennifer Jones (Párbaj a napon), Robert Vaughn (Tízparancsolat), Sheila Matthews Allen, Elizabeth Rogers és John Crawford (A Poseidon katasztrófa), Jack Collins (A nagy balhé), Dabney Coleman (Aranyoskám), Olan Soule (Észak-északnyugat), George D. Wallace (Tiltott bolygó)
- O. J. Simpsont gondolom nem kell bemutatni, minden idők egyik legjobb amerikai focistája volt és a szórakoztatóiparban is népszerű volt, de igazán hírhedté felesége 1994-es meggyilkolása miatt vált. A tárgyalás korszakalkotó volt sok szempontból, végül felmentették.
- Don Gordon (Kappy) tavaly hunyt el 90 évesen.
- Scott Newman (egy tűzoltó) Paul Newman fia volt. Motorbalesete után rákapott a fájdalomcsillapítókra és 28 évesen 1978-ban véletlenül túladagolta magát.

Következik: Mrs. Doubtfire

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5013674610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása