Artúr filmélményei

Twister (1996)

2018. március 26. 14:54 - Liberális Artúr


 

Rendezte: Jan de Bont
Műfaj:
kaland, katasztrófa
Főbb szereplők:
Helen Hunt, Bill Paxton, Cary Elwes, Jami Gertz

Megjelenés: 1996, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 6,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/HCIK_AN8Zn4
Ajánlott írás: https://www.rogerebert.com/reviews/twister-1996
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/twister-twister/movie-2543

Tartalom:

Bill, az ígéretes időjárásjelentő (Bill Paxton) és leendő felesége, Melissa vidékre igyekeznek, hogy végre megszerezzék a válópapírokat Bill leendő exfeleségétől, Jotól, aki ódzkodik azokat aláírni. Jo és csapata viharvadászok, aminek korábban Bill is tagja volt. Épp azon vannak, hogy egy berendezést juttassanak egy forgószél közepébe, ami soha nem látott pontossággal mérné fel a jelenség tulajdonságait, de az időjárás veszélyei mellett egy rivális (Cary Elwes) igyekezete is megnehezíti dolgukat. Billt elragadják a régi szép idők emlékei...

Megpróbálok kierőszakolni magamból valamit és nem egyszerűen lebutaakciófilmezni a történetet. Valamilyen szinten tulajdonképpen jól megtestesíti az amerikaiak lényegének egyik aspektusát, legalábbis amit mi európaiak gondolunk róluk: vadállati, de prófi módon, egyetlen életcélként vetik bele magukat a vihar közepébe.

Megvalósítás:

Igen, a vadnyugati vidéken vagyunk a szinte semmi közepén, a karakterek pedig igazi redneckek nagy autókkal, üvöltözve, hangosan bömböltetve a zenét, hatalmas marhasztékeket zabálva. Ebbe a környeztebe érkezik a nagyvárosi öltözékű és foglalkozású Bill (tévés) és menyasszonya (terapeuta), hogy egy válópapír aláírásával végleg elszakadhasson a férfi ettől a múltjától, de épp az ellenkezője történik, minden visszarántja. Ez még egész jól is elsülhetne, csak az a probléma, hogy nem tudjuk ez mitől jobb neki, ahogy azt se, hogy miért hagyta maga mögött egyáltalán ezt az életet. Jo karaktere mindössze annyi, hogy megszállottja a forgószeleknek, miután gyerekkorában apját elragadta egy. Bill menyasszonya csak azért van, hogy látványosabb legyen a két világ közti különbség, illetve mellékszálon feltűnik még egy kevésbé tehetséges "rosszfiú", aki ugyanazt akarja, mint Billék, de magának megszerezve a dicsőséget. Valamiért belekerült pár filmes utalás is Óztól a Csillag születiken át a Ragyogásig, de nem látok mögötte plusz jelentést (leszámítva az Ózt, persze)

De mivel nem a történeten vagy a karaktereken van a hangsúly, vagy legalábbis nagyon bénán helyezték rájuk, nézzük a forgószeleket. Nemt tudom mivel csinálták őket, de akár animáció, akár trükk, maguk a forgószelek teljesen hitelesek, látványosak. Ami nem az, az a rájuk reagáló környezet, ami túl mozdulatlan. Persze lehet hogy így működnek a valódiak is, de azt várná az ember, hogy jóval erősebb a szél a közelben. Nagon hiányoztak még a tájképek, gondolom nehéz lett volna megoldani egy egész tájra kiterjedő vihart. Sajnos a Wikipedia ezúttal nem nagyon írt a forgatásról, így nem tudok több infóval szolgálni.

Élmény:

A trükkök többnyire jók, van miért izgulni, de engem pont hidegen hagynak az akciófilmek és ha már nem foglalkozott a szereplőivel, igazán igyekezhetett volna átadni valamit a forgószelek hangulatából. De sem ezt nem tette meg, és még elég szórakoztató sem volt.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Bill Paxton (A terminátor, A bolygó neve halál, Apolló 13, Titanic), Cary Elwes (A herceg menyaszonya), Philip Seymour Hoffman (Boogie Nights, A nagy Lebowski, Magnólia, Majdnem híres), Alan Ruck (Meglógtam a Ferrarival), Jeremy Davies (Ryan közlegény megmentése), Lois Smith (Lady Bird)
- Bill Paxton tavaly hunyt el 61 évesen stroke-tól.
- Pár órával a film vetítése előtt egy autósmozit valóban letarolt egy forgószél 1996-ban.
- 2010-ben a film végén látott házat, amelyet a filmben megrongált egy forgószél, valóban megrongált egy forgószél.
- A film alapja egy 1994-1995-ben végzett kísérletsorozat, amellyel tényleg sikerült az előrejelzések idejét megnövelni. A Dorothy nevű eszközt azonban TOTO-nak hívták és az 1980-as években próbálták bevetni, de sikertelenül.
- És akkor beszéljünk jó hosszan a forgószelekről: ne kérjétek, hogy értelmesen elmagyarázzam, de valami olyasmiről van szó, hogy egy bizonyos típusú felhő és környezete közötti nyomáskülönbségből alakul ki. Évente kb. kétezer tornádó keletkezik, többségük Észak-Amerikában és Európában. A jelenlegi radaroknak köszönhetően kb. 15 perccel jelezhetőek előre.
- Szélességük 2 métertől akár 4 km-ig is terjedhet, átlagosan kb. fél kilométeresek. Sebességük változó, az eddigi leggyorsabbat 1999-ben mérték, ami meghaladta a 450 km/órát. Átlagosan 2-3 percig tartanak (ezért is nehéz elcsípni őket).
- Erősségükre a Fudzsita-skálát használják 0-5-ig, ahol a 0 felszíni sérüléseket okozhat, az 5 már a legkeményebb épületeket is lerombolja. Kb. évi egy 5-ös szintű fordul elő, Magyarországon 1924-ben, Pilisvörösváron mértek egy 4-es erősségűt. A legnagyobb feljegyzett tornádót 1925-ben jegyezték fel Amerikában, ami 350 km-en át haladt és 3,5 órán át tartott.
- Néhány videó:
     - 1925: A legnagyobb tornádó
     - 1999: A leggyorsabb tornádó
     - 2011: A legtöbb tornádó egy nap alatt
     - 2013: A legutóbbi magyar tornádó
     - 2016: A legutóbbi ismert F5-ös tornádó

Következik: Harakiri

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3913718590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása