Artúr filmélményei

Pillangó-hatás (2004)

2018. április 12. 17:36 - Liberális Artúr


 

Rendezte: Eric Bress - J. Mackye Gruber
Műfaj:
pszichológiai, sci-fi, thriller
Főbb szereplők:
Ashton Kutcher, Amy Smart, Eric Stoltz, William Lee Scott, Elden Henson

Megjelenés: 2004, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/B8_dgqfPXFg
Ajánlott írás:
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/pillango-hatas-the-butterfly-effect/movie-60621

Tartalom:

A hétéves Evan apját elmegyógyintézetben kezelik, így érthető, hogy anyja (Melora Walters) megijed, amikor a fiú gyilkosságokat kezd rajzolni és emlékezetkiesései vannak. Ha ez nem lenne elég, az egyik baráti szülő (Eric Stoltz) molesztálja őt és lányát, Kayleigh-t (Irene Gorovaia), amikor pedig meglátogatja apját (Callum Keith Rennie), megpróbálja megölni. Orvosa tanácsára naplóírásba kezd, hátha az segít megőrizni az emlékezetét, de a kiesések folytatódnak. Hat évvel később újabb tragédiák történnek Tommy miatt, aki a molesztáló szülő fia és Kayleigh bátyja. Láthatóan féltékeny az Evan és Kayleigh között kibontakozó szerelemre, ezért pl. megkínozza Evan kutyáját. Evan azonban nem emlékszik semmire ezekből, pont ekkor jönnek mindig az emlékezetkiesések. Anyja inkább a költözés mellett dönt. Hét évvel később Evan az emlékezetkiesést kutatja egyetemistaként. A költözés óta nem volt rohama, amikor azonban előveszi a naplóját hogy beleolvasson, váratlanul ott találja magát a 13 éves testében, amikor Tommy épp elbánni készül a kutyájával, amire eddig nem emlékezett...

A pillangó-hatás annak a népszerű elnevezése, hogy egy látszólag apró dolog, mint egy pillangó szárnycsapása, beláthatatlan következményekkel járhat, akár viharrá is duzzadhat. Történetünk ez alapján többnyire arról szól, hogy Evan, aki képes visszaugrani az időben saját testébe egy rövid időre, hiába akar jót tenni, ezzel egy nem várt problémákat okoz. Ezen azonban nem lép túl valamiféle magasabb igazság érdekében, ráadásul a sztoriban is vannak logikai bukfencek.

Megvalósítás:

A történet első negyedében végigmegyünk az első idősíkon kihagyva Evan emlékezetkieséseit, hogy megismerjük a legfontosabb tudnivalókat. Ezek a kiesések mindig valami nagyobb traumához kapcsolódnak. Miután Evan felfedezi az iődutazás lehetőségét, meg nem történtté teszi a traumákat, így a pár percig tartó időutazásból visszatérve egy alternatív világba kerülünk, de mindegyikben van valami, ami kellően rosszabbá vált, hogy Evan újra megpróbálja kijavítani. Mindegik világban kapunk egy új infót, ami végül segít a megfelelő döntés meghozatalában. (Spoiler: alapvetően kétféle befejezése van a filmnek, pontosabban négy. Én a borzasztó rendezőit láttam, amelyben Evan öngyilkos lesz, mert nélküle minden jobb - honnan tudja? A másik három befejezés annak a variációi, hogy szándékosan összevész gyerekként Kayleigh-vel. Spolier vége) A baj az, hogy a történet túlságosan a "rejtélyre" és a megoldásra kezd koncentrálni, és nem játszik el a karakterekkel és az idősíkokkal, a váltásokkal, így elvész a mélység.

Ezen sokat javíthatnának a színészek, de ahogy minden kritika jogosan és rosszmájúan megjegyzi, az Evant alakító színész erre nem képes, gyerekkori alakítói gyakorlatilag lejátszák. De a többiek se túl jók. A képi világ idősíkonként eltérő, hol színesebb, hol szürkébb a helyzettől függően. Az emlékezetkieséseket tök jól oldották meg, egy jump scare-szerű vágás van bennük, de csak azután, hogy már kitalálhattuk, mik történtek. A rendezők horrofilmes múlttal rendelkeznek, szóval az ijesztgetés jólmegy nekik, a többi már kevésbé. A maszkok például (lásd a tüdőrákot vagy a drogost) szerintem elég gyengék, túlzóak lettek.

Élmény:

A film eleje a gyerekkori traumák sorozata miatt elég nyomasztóan kemény lett, és ez az legnagyobb erénye. Aztán azonban elül a dolog  (szerintem elsősorban a színészek miatt) és már csak a fordulatok, az izgalmak tartják fenn az érdeklődést. Több korabeli filmmel párhuzamot lehetne vonni, talán legjobban a Donnie Darkóval.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Irene Gorovaia (Tenenbaum a háziátok), Melora Walters (Boogie Nights, Magnólia), Eric Stoltz (Vissza a jövőbe, Ponyvaregény), Ethan Suplee (Amerikai história X), Callum Keith Rennie (Memento)
- Két rész készült még a filmből, de mindhárom története független egymástól.

Következik: Családi vakáció

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr713815714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása