Artúr filmélményei

Zsivány Egyes (2016)

2024. szeptember 06. 12:09 - Liberális Artúr

Rendezte: Gareth Edwards
Műfaj: monumentális, űropera
Főbb szereplők: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Riz Ahmed, Jimmy Smits, James Earl Jones
Megjelenés: 2016, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,8
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/zsivany-egyes-egy-star-wars-tortenet-rogue-one-a-star-wars-story/movie-174471

Cselekmény: Az univerzum kronológiája szerinti első trilógia idején járunk, a birodalmiak Krennic (Ben Mendelsohn) vezetésével magukkal hurcolják a fegyverfejlesztő Galent (Mads Mikkelsen), aki erre előre készülve kislányát, Jynt alaposan elrejti. Bő tizenöt évvel később az addig álneveken bujkáló Jynt a lázadók felkutatják, hogy rajta keresztül eljuthassanak apjához és kimentsék a birodalmiaktól, mert egy dezertőr birodalmi pilótától tudomásukra  jutott, hogy egy szuperfegyveren dolgozik a birodalmiaknak (a halálcsillagon). Jyn és a lázadó Cassian (Diego Luna) útnak indulnak a dezertőr pilótához, menetközben csatlakozik hozzájuk egy vak szerzetes és annak zsoldos társa. Cassian küldetése valójában nem kimenteni, hanem végezni Galennel, hiszen az ő birodalmi kezeken lévő szakértelme is kockázati tényező. A lány még épp látja apja üzenetét, amelyben elmondja, hogy szabotálta a halálcsillagot, amibe épített egy gyenge pontot, hogy könnyű legyen elpusztítani. Csakhogy a halálcsillag már elkészült, és épp ott demonstrálják az erejét, ahol Jynék vannak...

Téma: Egyfelől szórakoztató film, mert nem szól különösebben semmiről az akción és drámán kívül, ugyanakkor egyértelműen van egy fő motívuma, ami az elfeledett, "kis" hősökről szól, akik akár életüket is áldozzák, hogy egy apró lépéssel hozzájáruljanak vele a győzelemhez.

Tartalom: A sztorira nem fogok bővebben kitérni, mert spoileres lenne és nem is fontosak az események, de a lényeg, hogy mindenki hoz valamilyen áldozatot az ügyért. Ez lehet erkölcsi, pl. amikor a nagyobb jó érdekében (nem is olyan) kicsi rosszat teszünk. Krennic pl. már az elején azzal a felütéssel huny szemet a terror felett, hogy hosszútávon az majd békéhez vezet, ami lehet ugyan a részéről cinikus megjegyzés, de attól még önmagában logikus indok. Első főszereplőnk, Cassian egész életében ellenálló volt, fásult és nem riad vissza a piszkos módszerektől, már az elején végez szemrebbenés nélkül egy lázadóval, csak mert kockázati tényező. Második főszereplőnk birodalmi pilótából áll át a lázadók mellé, a harmadik maga Jyn, akit elhagyott apja és nevelője is, hogy megvédjék a birodalmiaktól és a birodalmi apa miatt a lázadóktól egyaránt, így ő már csak csendben élne legszívesebben. Jyn és Cassian többször konfrontálódnak, hiszen Cassian sok piszkos dolgot elkövet, de a közös cél összeköti őket, vigyáznak egymásra és szoros bajtársiasság alakul ki közöttük, ami hál' istennek nem csap át előzmények nélküli szerelembe, és így sokkal életszerűbb és meghatóbb volt a kapcsolatuk. A vak szerzetes és társa karaktereit nem építették fel rendesen, nem tudunk meg róluk semmit azon kívül, hogy nekik már eleve szoros a viszonyuk. A mellékszereplők sem fekete-fehérek, Krennic is bőven emberi, hajtja a becsvágy, hibázik, a lázadók is Cassianhoz hasonlóan hol hősiesek, hol piszkos módszereket vetnek be. Végül említsük meg a kötelező robot társat, aki már önmaga is jelzésértékű, hiszen egy birodalmi robotot programoztak át, aminek mellékhatása a gúnyos beszólás. Ez egy sokkal modernebb humor az eredeti filmek avíttasabb robotjainál.

Forma: Szerencsére nincs észrevehetően túltolva az animáció. A lézerfegyverek kissé feltűnően szikráznak, de nem vagyok szakértő, ez lehet a fegyver sajátossága és nem nyilvánvaló tűzijáték. A harcjelenetek egyébként valós hatásúak, az rendezői elképzelés szerint ez egy háborús film. Az űr mindig látványos, a díszletek és a jelmezek rendben vannak, egy-egy ponton még vissza is köszön az eredeti filmek rozsdás jövője, pl. Saw Gerrera karakterében. Az is jót tett a világnak, hogy ezt még ugye az 1970-es években építették fel, így az ő jelmezeik és díszleteik hihetőbben jövőbeliek, mintha egy mai stílusból indulnánk ki. A zenében visszaköszönnek folyamatosan az eredeti dallamok, a színjáték rendben volt, csak néhány karakter nem kapott elég időt. Cassiannon kellett kicsit gondolkodnom, mert ő egy visszafogott, belül szenvedős, megfásult karaktert kapott, ami nem jó a drámához, de így talán életszerűbb. Az animációnak és a színjátéknak van egy érdekes együttállása a filmben: két karakter arcát is digitálisan vetítették rá egy színészre, mert az egyik már régen meghalt, a másikat meg fiatalon kellett mutatni. Az előbbin észre se vettem, a másodikat sajnos kitartva mutatták és emiatt nagyon bizarr látvány volt. Jó ez így? Feltámasztjuk ezzel a régi színészeket vagy az újakat nyomjuk el?

Élmény: Annak idején hallottam, hogy mindenkinek tetszett ez a sötétebb hangulatú film, ehhez képest a mostani kritikák többsége lehúzta, mert nem volt elég csillagokháborújás. Én az előbbiekkel vagyok, talán mert sosem szerettem a Csillagok háborúja egyik trilógiáját sem, már gyerekként sem varázsolt el a világa, pedig mikor, ha nem akkor. Ezt elsősorban egy ráncfelvarrt, modernizált változatnak éreztem, ami a jobb szuperhősfilmekhez hasonlóan realisztikusabb, a legjobb index a robothumor volt. De ezen nézőpontok nélkül is működött volna, mert van azoknak a történeteknek egy erős mélabúja, ahol nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk. Talán azért is működött, mert felidézte bennem a Melankóliát (2011).

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Diego Luna (Anyádat is)
    • Ben Mendelsohn (A sötét lovag, Pókember)
    • Mads Mikkelsen (Casino Royale)
    • Alan Tudyk (Jégvarázs)
    • Forest Whitaker (Szakasz, Fekete Párduc)
    • Jimmy SmitsGenevieve O'ReillyDrewe HenleyPaul Kasey, Nick Kellington és Dave Filoni (Csillagok háborúja)
    • Anthony Daniels (Csillagok háborúja, A gyűrűk ura)
    • Jimmy VeeWarwick Davis és Ian Whyte (Harry Potter, Csillagok háborúja)
    • James Earl Jones (Dr Strangelove, Csillagok háborúja, Amerikába jöttem, Az oroszlánkirály)
    • Spencer Wilding (Harry Potter, A sötét lovag)
    • Guy Henry (V mint vérbosszú, Harry Potter)
    • Ingvild Deila (Bosszúállók)
    • Angus MacInnes (Csillagok háborúja, Tágra zárt szemek)
    • Michael Smiley (Haláli hullák hajnala)
    • Stephen Stanton (Joker)
  • Drewe Henley 2016-ban meghalt 75 évesen
  • Rian Johnson rendező cameozik egyet halálcsillag technikusként.
  • SPOILER: A rendező maga se hitte el, hogy a stúdió engedi ezt a befejezést, ezért noha nem ez volt a szándék, de az eredeti forgatókönyvben mindenki megmenekül.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3418483485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása