Artúr filmélményei

Transformers (2007)

2018. április 21. 14:18 - Liberális Artúr


 

Rendezte: Michael Bay
Műfaj:
akció, sci-fi
Főbb szereplők:
Shia LaBeouf, Tyrese Gibson, Josh Duhamel, Anthony Anderson, Megan Fox, Rachael Taylor

Megjelenés: 2007, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 7,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/dxQxgAfNzyE
Ajánlott írás: http://aeonflux.blog.hu/2007/07/01/kritika_transformers_2007
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/transformers-transformers/movie-79687

Tartalom:

Réges-régen, egy távoli bolygón polgárháború tört ki az alakváltók (transformers) faj tagjai között az "Örök Szikra" birtoklásáért, ami az élet forrása a bolygón. A Szikra a káosz során épp a Földön landol, nyomába is erednek az alakváltók. Pár ezer évvel később, napjainkban váratlanul támadás éri az amerikaiak katonai bázisát, méghozzá egy óriásrobot által, aki láthatóan a hadsereg adatbázisát próbálja megszerezni, sikertelenül. Eközben a gimis Sam kiselőadást tart a suliban felfedező ükapja sarkköri kalandjairól, de elsősorban azért, hogy felkeltve az érdeklődést eladhassa a felmenője cuccait és a pénzen végre autót vehessen. Sikerrel jár, megkapja élete első autóját és persze rögtön csajozni indul vele, a jármű azonban elég kiszámíthatatlanul működik. Este látszólag valaki meglovasítja, ezért Sam a nyomába ered, hogy megdöbbenve lássa, autója óriásrobottá alakul. Eközben újra betörnek a hadsereg adatbázisába, ezúttal sikeresen nyomára akadnak annak, amit keresnek: Sam ükapjának szemüvegére, ami Samnél van...

Korunk üres látványfilmjeinek elsőszámú képviselője. Azonban annyiban mégis érdekes, hogy egy 1984-es japán-amerikai játékfigura-sorozatra épül, amiből egykor sikeres rajzfilmsorozat is készült. A retróhullám elérte az 1980-as éveket, hiszen annak a kornak a gyerekei (köztük én is) most uralják a világot.

Megvalósítás:

A képregényfilmekhez hasonlóan (illetve talán ezt is nevezhetnénk képregényfilmnek, hiszen a játékokkal egyidőben képregény és rajzfilm is megjelent) talán igyekeznie kéne a lehető legtöbbet kihozni eredettörténettel együtt, de nem ezt teszi. A bevezető pár másodpercben elmeséli az alaphelyzetet, mint a Csillagok háborúja bevezető szövegei, aztán máris következik az első akciójelenet, mint a Csillagok háborújában. Három fő szálon fut a történet, ebből kettő, a katonai és az informatikus akár el is hagyható. A fő szál Samé, aki egy lúzer középiskolás tini, de a sok játékidő ellenére a karakterében szinte semmi mélység nincsen. Ugyanez igaz az alakváltókra is, akiknek semmi esélyük személyiséget villantani. Úgy tűnik, hogy a történet a hírhedt Curtiz-elméleten alapul, azaz annyi az akció, hogy nem kell karakterekkel foglalkozni. Vagy foglalkoztak velük, csak erősen megvgáták a filmet, mert néha a semmiből húztak elő olyan szövegeket, amiknek akkor lett volna értelme, ha visszautaltak volna valamire (pl. Sam többet tud az alakváltókról, mint amit elmeséltek neki a filmben). Szóval több szálon fut a történet, rengeteg a (rosszul megírt) karakter, sok az akció és a humor. A humor általában Sam lúzerségéhez kapcsolódik, tipikus tini-poénok, de vannak benne váratlan húzások is, mint pl. Bush kifigurázása vagy utalások a rendező korábbi munkásságára ("Százszor állatabb az Armageddonnál!").

Oké, a történet gáz, de ha látványfilm, akkor biztos király a látvány, igaz? Igen és nem. Autó van, jócsaj van, robbanások, robotok, fegyverek, repülők vannak. Néhány akciójelent a megfelelő zeneválasztással baromi vagány, főleg a lassított felvételeknél, de gyakran látszik a mesterkéltségük (talán az én szemem szokott már hozzá a trükkökhöz túlságosan), illetve ott van, az amit nagyon utálok: a gyors vágásokkal kombinált kamerarángatás. Nagyon jellemző rá, hogy több szögből veszik fel a jeleneteket, így egy mozdulatsor kezdetét adott szögből látjuk, egy későbbi részét pedig másik kameraszögből, amik igazából megint csak időhúzásnak jók, bár néha segítenek a helyszín áttekintésében. Viszont olyankor meg gáz, amikor ettől szétesik a mozgás és olyan, mintha két külön mozdulatot látnánk (lehet így is volt). Na és a robotok? Én a rajzfilmen nevelkedtem, ezért nekem túlságosan gépiesek, de el kell ismerni, hogy az animálás ezúttal teljesen élethű ami a robotokat illeti, a környezetre gyakorolt hatásuk már kevésbé. A zene időnként jól eltalált, egy jelenet erejéig humorforrás is, ezért jár neki a plusz pont. A színészeknél szokás szidni LaBeoufot, de szerintem nem ő tehet róla, hanem a karaktere.

Élmény:

Van bennem egy csakazértis attitűd, ezért pozitívan szerettem volna hozzáálni a filmhez, de a történet logikátlanságai és kidolgozatlansága, valamint a kamerarángatás elvették tőle a kedvem. És még a robotok se tetszenek, de erről valószínűleg a gyerekkorom rajzfilmsorozata tehet.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Anthony Anderson (A tégla), John Turturro (Dühöngő bika, Szemet szemért, A halál keresztútján, A nagy Lebowski), John Voight (Éjféli cowboy, Szemtől szember), Zack Ward (Majdnem híres), W. Morgan Sheppard és Mark Ryan (A tökéletes trükk), Jess Harnell (Toy Story 2-3, WALL-E, Fel, Agymenők), Hugo Weaving (A mátrix, A gyűrűk ura, V mint vérbosszú), Charlie Adler (Aladdin)
- Bernie Mac (az autókereskedő) egy évvel később, 2008-ban elhunyt.
- A telefonos ügyfélszolgálatos jelenete álítólag valóban megtörtént.
- A film becsületére válik, hogy nagyon odafigyeltek a részletekre és minden alakváltót a járművükhöz igazították, emiatt vannak méretbeli eltéréseik.
- Ugyancsak jó húzás volt, hogy Optimus Prime hangját ugyanaz kölcsönözte, aki a rajzfilmben is.

Következik: Bajos csajok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5213753176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása