Artúr filmélményei

Roundhayi kerti jelenet (1888)

2018. április 26. 06:56 - Liberális Artúr

Rendezte: Louis Le Prince
Megjelenés: 1888, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 7,5 pont
Ajánlott írás:

Előzmények:

A mozgó, vetített kép már az őskorban is létezett árnyjátékok révén, és ismerünk ebből a korszakból barlangrajzokat is, tehát megvolt a kép rögzítése is. A mozgókép rögzítésére se kellhetett sokat várni, Kínában már az első évezredben léteztek forgólámpák. A 18. században sikerülhetett először a fényt rögzíteni fényképen, az első fennmaradt fotó 1827-ből való. A mozgókép elve tehát már megvolt, a fénykép megvolt, már "csak" kombinálni kellett a kettőt, és itt kezdődik a problémánk, hogy mi is a film. Fotósorozatok már az 1840-es években is készültek, mint pl. egy obszervatóriumban. Az első (de csak másolatban) fennmaradt, egylencsés kamerával készült felvétel 1888-as, a poszt tárgya.

Louis Le Prince (1841-1890) francia feltaláló, gyerekkorában sok időt töltött apja barátjának, Daguerre-nek, a dagerrotípia feltalálójának stúdiójában, így vált végül fényképekkel foglalkozó szakemberré. Az 1880-as években kezdett hozzá kifejleszteni mozgóképet rögzíteni képes kamerát, ez 1888-ra sikerült. Mivel azonban filmjeit sose vetítette le nyilvánosan, nem tekinthető a filmművészetre jelentős hatást gyakorolt feltalálónak, inkább egyike volt a számos elsőnek.

A film:

Gondolom nem kell különösebben ecsetelnem a látottakat. A filmben látható park az angliai Leeds-ben van, Le Prince családja látható rajta, akik a rendező kérésére megpróbáltak viccesen viselkedni. Állítólag eredetileg 2-3 perces volt az anyag, ennyi maradt meg belőle. Le Prince fia sok információval segített, elmondása szerint 12 kocka/másodperc volt a sebessége, vagyis jóval lassabnak hathatott a nézőknek.

A film úgynevezett aktualitás. Mivel az első filmek feltalálók kísérletei voltak, ezek kimerülnek rövid utcaképekben, mindennapos dolgokban; nem megjátszottak, nincs történet, gondolat mögötte, így nem tekinthető dokumentumfilmnek sem. Ma már csak vágóképeknek használják őket, esetleg ide sorolhatóak a bénán sikerült családi felvételek.

Érdekességek:

- Le Prince halála nagyon rejtélyes volt: 1890-ben felszállt egy vonatra, majd sosem érkezett meg. Több vad összeesküvéselmélet is született, amelyek szerint anyagi vagy magánéleti okok miatt lelépett vagy öngyilkos lett, roszmájúbbak szerint nem önként, még a szabadalmi viták miatt Thomas Edison neve is felmerült (róla később). 2003-ban a rendőrségi archívumban találtak egy fényképet egy rá hasonlító víziholttestről, így valószínűbb, hogy öngyilkos lett.
- A filmen látható idős nő Le Prince anyósa, bő egy héttel a felvétel után elhunyt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4313867448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása