Artúr filmélményei

Newarki atléta (1891)

2018. április 28. 06:40 - Liberális Artúr

Rendezte: William Kennedy Dickson
Főbb szereplők:

Megjelenés: 1891, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 4,9 pont:
Ajánlott írás:

Előzmények:

Európában szinte egyidőben többen is sikeres filmfelvételeket készítettek, aminek a híre eljutott az Egyesült Államokba is. Az addigra befutott feltalálónak, a több mint ezer szabadalmat jegyző Thomas Edisonnak ekkor már volt egy saját "innovációs központja", ami kifejezetten technológiai fejlesztésekhez épült. 1888-ban be is nyújtott egy újabb szabadalom-tervezetet a saját kamerájáról és vetítődobozáról, amelyeknek elektromechanikus elveit ő dolgozta ki, a munka nagy része azonban alkalmazottjára, William Kennedy Dicksonra hárult. Az első sikeres filmfelvétel 1889-1890 környékén, az első nyilvános vetítés 1891-ben esett meg.

A skót William Kennedy Dickson (1860-1935) 1879-ben költözött amerikai anyjával az Egyesült Államokba és Edison hivatalos fényképészeként dolgozott, amikor Edison benyújtotta szabadalom-tervezetét, így magától értendő volt, hogy Dicksonra bízza a kamera kidolgozását. 1897-ben kilépett Edisontól, hazaköltözött az Egyesült Királyságba és saját vettítőrendszert dolgozott ki.

A film:

Mivel ez is egy kezdeti kísérlet, nincs nagyon értelme beszélni róla: egy fiú buzogányokkal tornázik. Valósznűleg annak köszönheti listás helyezését, hogy nemrég nemzeti kincsnek nyilvánították, pedig ez csak az ötödik amerikai film, noha az elsők közt van.

Érdekességek:

- A filmben található buzogány indiai-perzsa eredetű gyakorlóeszköz, tulajdonképpen a kettlebell elődje.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7613868886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása