Artúr filmélményei

Sandow (1894)

2018. április 30. 10:50 - Liberális Artúr

Rendezte: William Kennedy Dickson
Főbb szereplők:
Eugen Sandow

Megjelenés: 1894, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 5,2 pont:
Ajánlott írás
:

Előzmények:

Edison ötlete alapján Dickson kifejlesztette a kinetográfot, ami egy felvevő, valamint a kinetoszkópot, ami egy vetítőgép. Ezek a vetítőgépek üzleti céllal készültek, így pénzbedobós dobozokként állították ki őket, tehát egyszerre csak egy ember nézhetett filmet. Az első nyilvános vetítés 1893-ban esett meg, az első kinetoszkóp-termet New Yorkban nyitották 1894-ben tíz géppel. Az ár korántsem számított olcsónak, mai árfolyamon kb. 3 500 ft-ért lehetett végignézni a tíz filmet, ami ugyan nem vészesen drágább egy mai mozijegynél, viszont vegyétek figyelembe, hogy a tíz film összhossza kb. 5 perc. Így is óriási siker volt és busásan megtérült a befektetés. Az egyik elsőként kiállított film ez volt.

Ejtsünk még szót egy fontos dologról az amerikai filmek kapcsán: a vaudeville-ről. Ez eredetileg egy francia utcai dal volt, ami színpadi előadássá nőtte ki magát idővel. Amerikában az 1880-as évektől kezdve vált jelentőssé utazó előadók formájában: komikusok, táncosok, bűvészek... stb. nyújtottak változatos szórakozási lehetőséget az embereknek a cirkusznál "erkölcsösebb" formában. Rengeteg előadó itt tanult meg előadni és ezt átmentették később filmre is. Többek közt ilyen előadók voltak kezdetben pl. James Cagney, Charlie Chaplin, Burt Lancester, Cary Grant is. Filmvetítésekkel is turnéztak, a film pedig jóval költséghatékonyabb volt, végül a gazdasági világválság tett be nekik végleg.

A film:

Ilyen előadó volt a címszereplő Eugen Sandow is (1867-1925). A német Sandow cirkuszban kezdett, erőművészként folytatta, majd Amerikában jöttek rá, hogy mutatványok helyett sokkal lenyűgözőbb, ha jól kidolgozott izmait mutogatja. Ugyanezt a célt szolgálta az alábbi film is, amely valójában három külön felvétel. És valóban, az eddigi felvételekhez képest a szereplőnek köszönhetően ez már egészen esztétikusnak mondható. (Amúgy nem tudom ki hogy van vele, de Fred Ott az előző posztban még csak 32 éves volt, Sandow itt 27. Nem tűnnek a régi korok emberei kissé koravénnek?)

Érdekességek:

- Sandow az 1890-es évek végén létrehozta saját edzőtermét, ahol célzott gyakorlatokkal, diétával, kifejlesztett eszközökkel gyakorlatilag megalapította a modern testépítést. A szót magát is ő találta ki. Magazint és könyveket adott ki, ő rendezte az első tesépítő versenyt és katonákat készített fel az első világháborúra. A legenda szerint azután halt meg agyvérzésben, hogy puszta kézzel húzott ki egy autót az árokból, de ez nem bizonyult igaznak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1913878092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása