Artúr filmélményei

A gumifejű ember (1901)

2018. május 26. 06:15 - Liberális Artúr

Rendezte: Georges Melies
Műfaj:
fantasy
Főbb szereplők:
Georges Melies

Megjelenés: 1901, Franciaország
Hossz: kb. 2 perc
IMDB: 7,2 pont
Előzetes: -
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-gumifeju-ember-l-homme-r-la-tete-en-caoutchouc/movie-43993

Tartalom:

Egy tudós (Geroges Melies) elővesz egy élő fejet a dobozából, majd lufiként felfújja és leengedi. Megpróbálja az asszisztenese is, ám túlfújja...

Itt is csak azt tudom még elmondani egyelőre, mint a korábbi korai filmeknél: nincs téma, a cél a látvány. Persze nem úgy, mint egy későbbi klasszikus vagy mai modern látványfilmnél, hanem meghökkentő, kreatív bűvésztrükkök segítségével.

Megvalósítás:

Itt a korábbi filmekhez képest már egészen szoros a dramaturgia, bármiféle előismeret nélkül, önmagában is értelmezhető a történet,önmagát magyarázza. A díszletből rögötn látjuk, hogy egy tudósról van szó, aki egy kísérlethez készülődik, még el is mutogatja, mit fog csinálni.

A legfőbb érdekesség persze megint az, hogy egy filmes trükköt láthatunk, a fej felfúvódását, ami nem kellék, hanem élő fej. A titok nyitja ugyanaz, mint A sokoldalú muzsikusban: két felvétel készült ugyanarra a filmszalagra, így megduplázódott Melies feje. A nagyító hatást pedig egyszerűen úgy érték el, hogy közelebb vitték, majd kicsinyítéskor hátrébb húzták a kamerát. Zoomolni ekkor értelemszerűen nem lehetett, de arról sajnos nem találtam infót, hogy a kamera mozgatását sínen végezték-e el. Melies nem egy nagy színész, de itt még elég bőven szélesen gesztikulálni, bár így is kiüt a mesterkéltége.

Élmény:

A trükk és a csattanója bőven elég az egy perces anyaghoz, és látható, hogy sokkal hatásosabb a szépen kidolgozott film annál, mintha trükkök soakaságát dobálnánk ész nélkül egymásra.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Georges Melies (Az ördög kastélya, Egy méterre a Hold, Hamupipőke, A sokoldalú muzsikus, Utazás a Holdba)
- A film ingyen megtekinthető

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6213996086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása