Artúr filmélményei

Rover, a kutya (1905)

2018. május 31. 16:05 - Liberális Artúr

Rendezte: Lewin Fitzhamon - Cecil Hepworth
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1905, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 5 perc
IMDB: 6,7 pont
Előzetes: -
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Tartalom:

Egy parkban tologatja dajkája a gyermeket babakocsiban. Találkoznak egy koldusasszonnyal is, de nem adnak neki pénzt, ezért amíg a dajka nem figyel, a koldus kilopja a gyermeket a babakocsiból és haza szalad vele. Otthon nagy a jajveszékelés, amikor kiderül az eset, a család kutyája, Rover azonban azonnal nekiindul és házról-házra járva megpróbálja felkutatni a gyereket...

Melies történeteihez képest ez most visszalépés, a történet önmagáért van szórakoztató céllal. A nagy vonatrablás szintúgy, viszont ott a kiszámítható történetet pluszba belengte még egy rideg hangulat, ami itt egyáltalán nincs meg (mármint a plusz hangulat).

Megvalósítás:

Az első jelenetben a babát és Rovert láthatjuk, ami látszólag felesleges, de legalább megtudjuk, hogy imserik egymást. Máris következik a séta és a bonyodalom: a gyerekrablás, majd Rover útnak indul megkeresni gazdiját. A karakterek még mindig kezdetlegesen személytelenek,kivéve talán a koldust, akinek van motivációja, majd láthatjuk azt is hogyan él valójában (alkoholista, más nem is érdekli). A történet egyszerű, könnyen követhető, de nincs benne semmi.

Oké, de akkor mit keres itt? Talán épp a történet gerincét adó rész (a kutya átkutatja a várost végghaladva utcákon) miatt esett meg, hogy valami olyat tett a film, amit más korábban nem vagy csak kevésbé ügyesen: vágott. Igen, vágást láttunk már Melies-nél is, de itt nem nagy idő- és térugrásokra kellettek, hanem Rover útjának érzékeltetésére és lerövidítésére (Pl. szembenézetben végighalad az  utcán, befordul a sarkon - VÁGÁS - újra szemből mutatva látjuk, ahogy kifordul az előbbi sarkon). A kamera lehelyezése már egy fokkal tudatosabb, általában a haladási iránnyal megegyező vagy ellentétes, és időnként kisebb mozgások is vannak benne. A színészekre nem érdemes kitérni, nagyon alacsony költségvetésű film volt, a produkció nagy része a Hepworth család kezében volt (az úr, a kutya és a baba is az övék), Roveren - valódi nevén Blair - is látszódik, hogy nem profin idomított kutya, csak családi kedvenc.

Élmény:

Tekintettel a semmitmondó tartalomra, nem tudtam nagyobb lelkesedéssel figyelni a filmet, eddig továbbra is A nagy vonatrablás a favoritom, de kétségtelen, hogy sokkal gördülékenyebb volt, és állítólag nagy htással volt Griffithre, akivel hamarosan újra találkozunk.

Érdekességek:

- Óriás siker volt a film, többször le kellett forgatni (a filmszalagok nehezen bírták a másolást), több hasonszőrű film és folytatás is készült a későbbiekben. Jó eséllyel ez a film ihlette Lassie-t.
- Blair, a kutya 1914-ben hunyt el, és népszerűségére jellemző, hogy a korabeli lapok meg is emlékeztek róla.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3113996156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása