Artúr filmélményei

Le village de Namo (1900)

2019. január 06. 21:50 - Liberális Artúr

Rendezte: Gabriel Veyre
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1900, Franciaország
Hossz: kb. 1 perc
IMDB:
6,3
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Folytassuk, ahol 2018 májusában abbahagytuk: a korszak több sikeres feltalálója mellett Lumiere-ék is sikeresen bemutatták 1895-ben olcsó, könnyű kamerájukat, majd szétküldték embereiket a világban, hogy népszerűsítsék találmányukat. Egyik ilyen alkalmazottjuk Gabriel Veyre (1876-1936) volt, aki bár gyógyszerészként végzett, 25 évesen Dél-Amerikába utazott felvételeket forgatni Lumiere-éknek, amit Kanada, majd a Távol-Kelet követett. Aktualitásait 1900-ban mutatták be Párizsban. A mozgóképek mellett Lumiere-ék valódi büszkeségét, a színes fényképeket is promózta, alább egy "szelfije" látható.

A film: A cím magyarul "Namo falva", ami egy laoszi falu. Mivel aktualitás, egyszerűen kamerába bámuló falusiakat, főleg gyerekeket láthatunk, amint vidáman futnak a kamera után. A kamera ugyanis mozgásban van. Nagyjából ugyanaz mondható el róla, mint a Vonattal Jeruzsálemből esetében: nem a kamera mozog, hanem alatta a riksa, így képesek vagyunk azonosulni a kamera nézőpontjával és úgy érezhetjük magunkat, mintha ott lennénk. Nagy visszalépés Melies filmjeihez képest újra egy aktualitást látni, de etnográfiája miatt érdekes lehet.

Érdekességek:

  • Veyre haláláig Marokkóban maradt, ez idő alatt rengeteg szép, színes képet készített, itt lehet szemezgetni.
  • Ha minden igaz, Na Mo egy laoszi falu, egyben egy körzet neve is, ahol jelenleg is alig negyvenezren élnek, és annyira a senki földjén van, hogy még Google utcakép sincs hozzá..
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5714542552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása