Artúr filmélményei

Little Tich et ses Big Boots (1900)

2024. szeptember 18. 19:55 - Liberális Artúr

Rendezte: Alice Guy
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1900, Franciaország
Hossz: kb. 2 perc
IMDB:
6,1
Ajánlott írás:
-
Műsoron: -

Előzmények: Alice Guy (1873-1968) nemcsak az első női filmes volt, de az elsők között volt a narratív film megteremtésében is. Egy kamerákkal foglalkozó cég titkárnőjeként jó kapcsolatot ápolt a filmesekkel, ott volt az első Lumiere-demonstráción is, és mivel jó viszonyban volt a vezetéssel, kölcsönkért egy kamerát. Unva az aktualitásokat, 1896-ban leforgatta az első narratív filmet. 1906-ig itt (a Gaumont-nál) rendezett, majd 1907-ben az amerikai leányvállalat vezetője lett férjével. Annyira sikeresek voltak kezdetben, hogy az ország legnagyobb stúdióját tudhatták magukénak,azonban az 1920-as évekre áttevődött a súlypont Hollywoodra a keleti partról.

A film: A cím magyarul kb. "a kis Tich és az ő nagy csizmái". Little Tich vándorkomédiás volt, ami a korai filmek nagy kedvenc témája volt az aktualitások mellett; ne felejtsük, hogy ilyesmiből nőtte ki magát Melies, de a későbbi Chaplin vagy a Kacsaleves (1933) Marx-testvérei is sok más híresség mellett. Szóval a filmnek kevéssé nevezhető felvételben Little Tich előadja a védjegyének számító csizmás táncát, amiben egy hetven centis orrú cipőben csinál a mai szemnek mérsékelten látványos mozdulatokat, köztük a ma inkább Michael Jacksonhoz köthető, 45 fokos bedőlést. A filmről nincs mit mondani, frontális, statikus, ezért mondtam, hogy nehezen nevezhető filmnek. Az angol Little Tich (1867-1928) 140 cm alatti volt és hat újjal született, amerikai körútja során az 1880-as években fejlesztette ki ezt a fő számát. A századforduló idején Párizsban lépett fel többnyire, ekkor készült ez a felvétel is, de hanglemezeket is rögzített.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1118493936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása