Artúr filmélményei

Frankenstein (1910)

2019. január 26. 21:24 - Liberális Artúr

Rendezte: J. Searle Dawley
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1910, Egyesült Államok
Hossz: kb. 15 perc
IMDB:
6,5
Ajánlott írás
: https://silentology.wordpress.com/2014/10/27/thoughts-on-frankenstein-1910/
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/frankenstein-frankenstein/movie-137995

Előzmények: Az Egyesült Államokban ugye Edisonhoz és köréhez (Dickson, Heise, White, Porter) kapcsolódik a film megszületése. Stúdiójának voltak ugyan sikerfilmjei, de egyre érezhetőbben lemaradóban voltak. Egyik nagy dobásuk az 1918-as megszűnés előtt az 1910-es Frankenstein volt, amit talán inkább az 1931-es utód tett naggyá. Rendezője Dawley (1877-1949), 1907 óta rendezett filmeket Edisonnak, de ő is inkább arról lesz emlékezetes az utókornak, hogy 1908-ban filmes munkát adott Griffith-nek.

A film: A történetben Frankenstein egyetemi tanulmányai alatt rájön az élet titkára és vegyszerekből összehoz egy teremtményt, ám az sokkal inkább a Frankensteinben lévő sötétség szülötte lesz... 15 perces a film, csak a főbb eseményeket meséli el, ezen látszik igazán, hogy mennyivel nagyobb mélységet tudnak adni a jelentéktelenebb jelenetek, amelyek kétórásra nyújtanak egy filmet. Bevallottan szabadon kezelték a sztorit, így inkább egy Dr. Jekyll - Mr. Hide koncepció lett belőle, de ez nem baj, és nem lövöm le a fordulatokat sem, úgyhogy erről ennyit. Egyébként tipikus ősfilm külsőleg-belsőleg, kissé összeszedetlen mai szemmel. Hogy csak marketingfogás volt-e vagy sem, nem tudom, de a korabeli kísérőszöveg szerint a horrorisztikus részeket igyekeztek mellőzni, hogy ne rémisszék meg a közönséget, oszt' mégis betiltották állítólag, mert túl rémségesre sikerült. A film egyik csúcspontja egy olyan rész lett, ami kb. az 1980-as években is megállta volna még a helyét, azaz amikor a varázsfőzetből összeáll a szörny. Ekkor egy bábut elégettek, majd visszafelé játszották le, tehát mi azt látjuk, ahogy egy váz lassan füstölögve elkezd magára húst felszedni. A filmet az 1970-es évekig elveszettnek hitték, az időzítésem pedig tökéletes, néhány hónapja fejezték be a felújítást. Íme:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4814588972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása