Artúr filmélményei

Alfred Butterworth and Sons, Glebe Mills, Hollinwood (1901)

2019. február 04. 09:19 - Liberális Artúr

Rendezte: James Kenyon - Sagar Mitchell
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1901, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 perc
IMDB: 5
,5
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: A legelső ismert és megmaradt felvétel, a Roundhayi kerti jelenet 1888-as, de rengeteg filmről nem tudunk, vagy egyszerűen csak megsemmisültek, hiszen a film mint anyag elég sérülékeny. Mindezt azért mondtam el, mert rendre kerülnek elő elveszettnek hitt vagy nem is ismert filmek. Ez történt 1994-ben is, amikor egy ház lebontása során több száz századfordulós felvétel került elő. Alkotóik James Kenyon (1850-1925) és Sagar Mitchell (1866-1952), akik korán meglátták a fantáziát a filmben és összefogtak 1897-ben. Aktualitásokat készítettek elsősorban, de az 1900-as évek közepére az emberek elunták ezt a fajta filmet és filmeseink felhagytak vele.

(A kép természetesen nem korabeli; a BBC készített egy háromrészes dokumentumfilmet róluk és a megtalált felvételekről, ebből látható a részlet)

A film: A cég üzleti modelje elsősorban abból állt, hogy nappal felvételeket készítettek a helyiekről, amelyeket este lejátszottak, így a szereplők viszontláthatták magukat filmen, és hát valljuk be, ma se kis dolog bekerülni a tévébe, szóval érthető, hogy ment az üzlet. Ez látható ezen a felvételen is, egy gyárból jönnek ki női és férfi munkások, gyerekek várják őket. Állítólag a szokással ellentétben filmeseink kifejezetten kérték az embereket, hogy produkálják magukat - kevés sikerrel. Mivel aktualitásról van szó, nincs értelme elemezni a tartalmát és a külcsínét a filmnek, úgyhogy erről ennyit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3014605422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása