Artúr filmélményei

Mi történt New York City-ben a 23. utcában (1901)

2019. február 06. 11:28 - Liberális Artúr

Rendezte: George S. Fleming - Edwin S. Porter
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1901, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 perc
IMDB: 5
,8
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Ugorjunk vissza az Egyesült Államokba, ahol Edison és műhelye fejlesztette ki a mozgóképet és ők gyártották le e korszak filmjeinek egy jelentős részét. George S. Fleming 1901 és 1903 között dolgozott a cégnél, róla kevés infót találtam. Porterrel (1870-1941) már találkoztunk korábban, kalandos életet élt, mire 1896-ban el tudott helyezkedni egy filmes ügynökségnél. 1899-ben csatlakozott Edisonhoz, legismertebb filmje az 1903-as A nagy vonatrablás.

A film: A félig megrendezett aktualitásszerű felvételben egy utcaképet láthatunk, amelyben idővel feltűnik egy nő, akinek a szoknyáját meglebegteti egy szellőző mindenki mulatságára. Ebben még nem jelenik meg Porter újító szellemisége, statikus képet láthatunk, ráadásul amatőr módon az utcai emberek nem statiszták, hanem valódi járőkelők, akik belebámulnak a kamerába; az egyik alak konkrétan végig azt nézi. A film érdekessége, hogy az "áldozat" csak kb. a felénél jelenik meg, addig, azaz jó hosszú ideig csak utcát látjuk. Egyes írások ezt tudatos narratív eszköznek állítják be, ami lehet hogy igaz, de még biztos nem azzal a tudattal tette, amit később a hatás fokozására használtak fel. Viccnek ez ma már kevés, az utcakép érdekes, mint mindig.

Érdekességek:

- A Park Gate Iron and Steel Company az 1820-as években alakult, fémeket munkáltak meg benne. A változó piaci igények miatt az 1970-es években hanyatlani kezdett, 1985-ben zárt be.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr414609908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása