Artúr filmélményei

A nagy nyelés (1901)

2019. február 07. 07:49 - Liberális Artúr

Rendezte: James Williamson
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1901, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 6
,9
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Az amerikai Edison, a francia Lumiere-testvérek és Melies mellett az úgynevezett brit brightoni iskola tagjai voltak az első fontosabb filmes csoportok. Ide tartozott James Williamson (1855-1933) is, aki gyógyszerész-vegyészként szabadidejében fotókkal foglalkozott, de idővel kiszáltt a filmezésből, miuán egyre inkább szórakoztatóiparrá nőtte ki magát.

A film: A rövid jelenetben egy férfi valamiért megharagszik az operatőrre, ezért közelebb megy hozzá, majd bekapja. A kettő közül kevésbé érdkes momentuma a filmnek az, hogy kihasználva a kamera tulajdonságait, a hozzá közelebb lépő férfi annyira nagynak tűnik, mintha tényleg bekaphatná a nézőt. Az érdekesebb nézőpontja a filmnek a meta-szint, amire emelkedik. Egyrészt ugye a kamera nézőpontja megegyezik a nézővel, másrészt filmre kerül maga a filmes is, aki eltűnik. A film kora miatt nem gondolom, hogy ebbe többet kéne látni egy jó poénnál, de oldalakon keresztül lehetne elemezni, ha egy újabb alkotás lenne.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5414611072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása