Artúr filmélményei

Alice Csodaországban (1903)

2019. április 05. 23:04 - Liberális Artúr

Rendezte: Cecil Hepworth, Percy Stow
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1903, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 10 perc
IMDB:
6,3
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Míg Amerikában vagy Franciaországban a film gyorsan céges formát öltött, Angliában többnyire egyének játéka maradt. Őket összefoglalva a brightoni iskolának nevezzük, mert ezen a környéken dolgoztak, de más kapcsolat nem feltétlenül volt köztük. Ez persze nem igaz, természetesen voltak üzleti vállalkozások, de ebben az időszakban még nem nőttek annyira nagyra, mint más országokéi. Ilyen kisebb stúdió volt Hepworthé is (róla már volt szó egy másik filmje kapcsán), ki az 1920-as évekig viszonylag sikeres maradt de aztán becsődölt. Percy Stow-ról (1876-1919) nem nagyon találtam infót.

A film: Ezúttal azért nncs értelme elmesélni a cselekményt, mert a közismert történet ellenére nincs. A mozgóképek inkább illusztrációként szolgálnak, a sztori előzetes ismerete nélkül eléggé érthetetlen lenne. Ugyanakkor hiányzik a 9 perces filmből 3 percnyi, szóval méretes adag, lehet hogy azzal kiegészülve konziztensebb lenne. Nem tudom, eredeti-e, de szövegek is vannak már benne, ami ekkor már nem lenne példátlan. Az igaz látványosságok azonban a speciális effektek, elsősorban Alice növekedése és összezsugorodása, amit ugyan már láthattunk Melies-nél is korábban, de akkor is szokatlan látvány. Szintén meglepő látvány volt a több tucat kártának öltözött gyerek, ez sem lehetett megszokott dolog ekkoriban. Összegezve, a narratíva még nem működik, de a látvány már eléggé korrekt.

Érdekességek:

- A filmet ha minden igaz csak a 2000-es években találták meg, a brit filmintézet 2010-ben jött ki a feljavított változattal. Szerencsés korban élünk, hogy láthatjuk ezeket, húsz éve sokkal nehezebb lett volna hozzáférni ezekhez a klasszikusokhoz.
- Korábban láttuk: May Clark (Rover, a kutya)
- A film macskája,a hogy Rover, szintén Hepworthék kedvence volt; Hepworth is feltűnt békaemberként, felesége pedig a nyúl és a királyné volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3914738401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása