Artúr filmélményei

Párizs-Monte-Carlo futam két óra alatt (1905)

2019. május 05. 23:58 - Liberális Artúr

Rendezte: Georges Melies
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1905, Franciaország
Hossz: kb. 10 perc
IMDB:
6,2
Ajánlott írás
: https://en.wikipedia.org/wiki/An_Adventurous_Automobile_Trip
Műsoron: -

Előzmények: Melies-ről már sokszor esett szó, ő nem csak az egyik első rendező, aki a feltalálókon kívüli világból csöppent bele a filmezésbe, de durván látványos trükköket eszelt ki és mindehhez történeteket is kerített. Ez lehetett Melies utolsó sikereinek egyike, az évtized második felétől kezdve már nem volt népszerű a fantasy műfaj.

A film: A történetben a belga király Párzsból monte Carlóba akar elutazni, de minél gyorsabban, ezért úgy dönt, autóval vág neki, és nem szabhat akadályt semmi... A vígjáték nem túl komplikált, az autó különböző életképeken száguld át, viszont kevés a trükk, de sok az esés, ezért aztán már inkább börleszk-jellegű, nem úgy, mint melies korábbi filmjei. Az autón jól látszik, hogy csak kellék, a színészek esése nagyon átlátszó, még a trükkökhöz tartozó vágások is kissé darabosak. Érdekessége, hogy az első jelenet a párizsi celebvilág egy részét ténylegesen felvonultatja.

Érdekességek:

- A film egy előadás része volt, így a szereplői a vetítés után a színpadon folytatták a szereplést egy másik jelenettel.
- II. LIpót belga király valóban hírhedt volt sportautómániájáról, rendszeresen össze is törte őket...
- Csekkoltam, a gugli szerint tíz óra megtenni az útvonalat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8114809694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása