Artúr filmélményei

Tartans of Scottish Clans (1906)

2019. május 07. 09:05 - Liberális Artúr

Rendezte: George Albert Smith
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1906, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 perc
IMDB:
6,4
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Míg Amerikában vagy Franciaországban a film gyorsan céges formát öltött, Angliában egyének játéka maradt. Őket összefoglalva a brightoni iskolának nevezzük. mert ezen a környéken dolgoztak, de más kapcsolat nem feltétlenül volt köztük. Ilyen George Albert Smith (1864-1959) is, aki mutatványosként kezdte, és ügyes diavetítőnek bizonyult, ami később jól jött a filmes trükkökhöz is. Egy 1896-os Lumiere-vetítésen találkozott a filmmel, be is szerzett egy kamerát rövidesen és műsorait vetítésekkel egészítette ki. Sokat kísérletezett, 1903-ra sikerült kifejlesztenie az első színesfimtechnológiát. 1914-ben hagyott fel a filmezéssel egy jogi vita után.

A film: A film ennek a színesfilmtechnológiának, a kinemacolornak az egyik első kísérlete. Nem történik benne sok minden, skót szoknyákat váltogatnak a kamera előtt. Csakhogy mindezt színesben, ami elengedhetetlen volt a minták megmutatásához. Ennek nyilván történeti jelentősége van, nincs sok értelme mozgóképet készíteni ezekből. Azért látszódik, hogy nem tökéletes a technológia, nem élesek a képek és zöldes egy picit minden.

Érdekességek:

- Természetesen nem skót szoknyákat látunk, hanem tartánokat, amiből minden skót klánnak másmilyen van. Itt megtalálható valamennyi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2414810846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása