Artúr filmélményei

Krisztus élete (1906)

2019. május 08. 11:46 - Liberális Artúr

Rendezte: Alice Guy
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1906, Franciaország
Hossz: kb. 30 perc
IMDB:
6,3
Ajánlott írás
: https://biblefilms.blogspot.com/2017/03/la-naissance-la-vie-et-la-mort-du.html
Műsoron: -

Előzmények: Alice Guy (1873-1968) nemcsak az első női filmes volt, de az elsők között volt a narratív film megteremtésében is. Egy kamerákkal foglalkozó cég titkárnőjeként jó kapcsolatot ápolt a filmesekkel, ott volt az első Lumiere-demonstráción is, és mivel jó viszonyban volt a vezetéssel, kölcsönkért egy kamerát. Unva az aktualitásokat, 1896-ban leforgatta az első narratív filmet. 1906-ig itt (a Gaumont-nál) rendezett, majd 1907-ben az amerikai leányvállalat vezetője lett férjével. Annyira sikeresek voltak kezdetben, hogy az ország legnagyobb stúdióját tudhatták magukénak,azonban az 1920-as évekre áttevődött a súlypont Hollywoodra a keleti partról.

A film: Jézus életét láthatjuk újra, bár csak az első harmad szól az életéről, onnantól kezdve a szokásos passiót mesélik el újra. Érdemes lehet összevetni a kortárs Krisztus kínszenvedésével. Technikailag az érdekesebbnek tűnt, több filmes trükköt alkalmaztak, ráadásul színes volt, itt viszont a díszletek kidolgozottabbak és valamivel kevésbé teátrális, noha alapvetően itt is arról van szó, hogy inkább csak mozgó illusztrációkat kapunk a felirattokkal elválasztott epizódokhoz, vagyis előismeretek nélkül nem nagyon értenénk, miről van szó, ráadásul ugye nem is a kereszténységről szól, csak bemutatja Jézust halálát. Több leírás is kiemeli, hogy a korabeli szokásokhoz képest felülreprezentáltak voltak a női karakterek, így egyfajta feminista olvasatát kapjuk a történetnek.

Érdekességek:

-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7714812162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása