Artúr filmélményei

Szebb holnap (1986)

2019. május 30. 00:30 - Liberális Artúr

Rendezte: John Woo
Műfaj:
akció
Főbb szereplők:
Ti Lung, Leslie Cheung, Chow Jün-fat

Megjelenés: 1986, Hong Kong
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB:
7,6

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/szebb-holnap-ying-huang-boon-sik/movie-61689

Cselekmény: Ho (Ti Lung) és Mark (Chow Jün-fat) profi maffiózók, de Ho apja (Tien Feng) kérésére szakít a bűnőzői élettel. Annál is inkább, mert öccsének, Kitnek (Leslie Cheung) fogalma sincs róla, hogy mivel foglalkozik a báty, pedig igencsak pikáns a helyzet, mivel Kit nyomozónak készül. Ho az utolsó kiküldetésén csapdába sétál, valaki elárulta, de szerencsésen kikecmereg a helyzetből, de a rendőrség elől már nem tud megmenekülni, így lecsukják. Hogy biztosan tartsa a száját, apját el akarják rabolni, de Kit is épp jelen van és megakadályozzák a rablát, az apa azonban belehal a dulakodásba. Amikor Ho kiszabadul, Kit már nem hajlandó többé szóba állni vele...

Téma: Elég didaktikusan tolja, úgyhogy nem nehéz észrevenni: a bűnözés rossz, nagy ára van és örök folt marad az ember becsületén - de meg lehet változni.

Tartalom: Idilli képekkel indítunk, Ho és Mark nagymenő gengszterek, de jó barátok is; Ho kapcsolata öccsével, Kittel is kiváló, pedig Kit rendőrnek tanul, csak épp fogalma sincs arról, miből él bátyja. Cserébe van egy kétbalkezes barátnője, így egy kész vígjátékot kapunk kezdtebne. Ho elhatározza, hogy rövidesen szakít ezzel az életmóddal, azonban elárulják, így kiderül titka és közvetve miatt hal meg apjuk is, ráadásul Kit szakmai előmenetelét is nehezíti a családi szégyenfolt, ezért kitagadja bátyját. Időközben Mark is lecsúszik a szervezet aljára a feltörekvő újonc, a főgonosz Sing miatt, akinek motivációi sosem derülnek ki, hogy miért száll rá annyira pont erre a párosra. Ho megpróbál továbbra is kispolgári életet élni, hátha ezzel idővel elnyeri öccse bizalmát, de ez kevésnek bizonyul, és mivel Sing se hagyja nyugton, valóban leszámol múltjával. A felállás ellenére Ho és Mark betyárbecsületű karakterei a szimpatikusak, Kit megszállottsága és merevsége miatt, főleg ahogy tönkreteszi a családi életét, már-már negatív. talán az én perverzitásom, de a drámaibb részek számomra sokkal izgalmasabbak voltak lövöldözéseknél.

Forma: Pedig ez egy műfajteremtő akciófilm, gúnyosan nevezve "gun-fu", amelyben az akciójelenetek erősen koreografáltak, hiába "csak" lövöldözés. Ebből következően kissé stilizált is, a golyók csak a rosszakat találják el és csak őket ölik meg, a jófiúk életszerűtlenül súlyos sérüléseket is lábon hordanak ki, illetve mindenki a találat után némi fáziskéséssel szaltózik arréb métereket. A vér sugárban ömlik. De ezt leszámítva is vannak látványos beállításai a filmek (pl. milyen tök jó, ahogy a barátnő kiáll Kit nézőpontjából és ezzel mi is megpillantjuk Hot?), a hangsúly érdekében szívesen lassít és mutat nagyon közeliket. Cheung alakítása számomra itt zavaróan túljátszott volt, Ho és Mark viszont, főleg a csendesebb, érzelemtelibb jeleneteknél jól tudták közvetíteni az érzelmeiket.

Élmény: Egynek jó típus. A történet nyilván faék egyszerűségű, de jó színészekkel tudott működni, csak ezekből kevés volt. De a tűzpárbajok is dinamikusak és úttörőek voltak.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Ti Lung (Részeges karatemester), Leslie Cheung (Vadító szép napok, Isten veled ágyasom), Chow Jün-fat (Tigris és sárkány), Tien Feng (Élet és halál ideje)
- A rendező és a producer is fletűntek kisebb szerepekben.
- A film betétdalát a popsztárként is sikeres Cheung énekelte.
- A film egy 1967-es film remakje, de azóta is készült hozzá folytatás, előzmény és újabb feldolgozások.
- A vizeletivás állítólag Chow saját élményén alapszik...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr114864460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása