Artúr filmélményei

Premier Prix de violoncelle (1907)

2019. június 01. 16:57 - Liberális Artúr

Rendezte: -
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1907, Franciaország
Hossz: kb. 3 perc
IMDB:
6,5
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: A francia Pathe-testvérek 1894-ben alapították meg fonográf boltjukat, ami az 1920-as évekre leáldozott ugyan, de szerencsére megtetszett nekik a film is, és már 1896-ban vetíteni kezdtek. Ez a film is az ő produkciójuk, de nem tudni, ki rendezte.

A film: ...avagy "a csellista első díja". A történetben egy csellista kiül a térre játszani, de vélhetően olyan rosszul teszi, hogy a szomszédok előbb szép szóval, majd megdobálva próbálják elkergetni. Végül egy kislány átnyújt neki egy virágcsokrot, amit ő elismerésnek vesz és elmegy. Azt hiszem ez a történet már szintlépés a narratívákban, hiszen bár két poénra épülő rövidfilm, amiben az első poén az, hogy egyre durvább dolgokat hajigálnak a csellistára, a kislányos zárópoén mégis tartalmaz mélyebb gondolatiságot. Formailag nem túl izgi, van benne két vágás, amiből az egyik párhuzamos, amúgy a hagyományos szemből-mutatok-mindent típusú felvétel. Lehet furán fog hangzani, de nekem ez egy tökéletes film ebből a korszakból: gondolatébresztő, szórakoztató és közvetlen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5914869252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása