Artúr filmélményei

Bosszúállók I - II - III - IV (2019)

2019. június 29. 19:00 - Liberális Artúr

Rendezte: Anthony Russo - Joe Russo - Joss Whedon
Műfaj:
szuperhős
Főbb szereplők:
Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner
Megjelenés: 2012 - 2019, Egyesült Államok
Hossz: kb. 10 óra

IMDB: 8,2
Ajánlott írás: https://www.youtube.com/watch?v=MbAjxwj6ZLI
Mikor látható:
https://port.hu/adatlap/film/tv/bosszuallok--the-avengers/movie-120301

Cselekmény: Az Azgard bolygóról származó tesseract egy olyan energiaforrás, amit a földiek megpróbálnak szabályozni, hogy energiát és egy esetleges azgard támadás elleni fegyvert készítsenek belőle. Ezt szerzi meg magának az azgardi elit fekete báránya, Loki, hogy erejével a titokzatos szövetséges, a chitaurik segítségével bosszút állhasson a Földet kedvenceként számontartó testvérén, Thoron. A földi mércével isteneknek számító azgardiak ellen végül a bolygó szuperhőseit hívják össze, hogy egyesítsék erejüket: a szupererős és elpusztíthatatlan pajzsú Amerika Kapitányt, a szuperfegyverekkel telepakolt Vasembert, az orosz kém Fekete Özvegyet (Scarlett Johansson), a szupererős, de irányíthatatlan Hulkot (Mark Ruffalo) és a tökéletesen célzó íjászt, Sólyomszemet (Jeremy Renner). A támadást sikerül megállítani, és hogy felkészüljön az esetleges további támadásokra, Vasember és Hulk megpróbál az azgardi erő segítségével mesterséges intelligenciát létrehozni védelmül. Csakhogy a tudatra ébredt valami azonnal a bosszúállók ellen fordul, mert szerinte csak az emberiség kiirtásával és egy új faj megteremtésével lehet megvédeni a bolygót...

Téma: A szuperhősös filmekben általában a "zseniális" gonosz egy közepesen debil világmegváltó ötletet próbál megvalósítani, a szuperhősök pedig érvelés helyett erővel győzik meg, hogy ne tegye. A négyrészes filmsorozat első része nem ilyen, Loki egyszerűen csak felmondja a lebutított jobboldali politika elvét, miszerint egy társadalom akkor jó, ha hierarchikus. A második fllmben az öntudatra ébredő mesterséges intelligencia, Ultron az evolúciót próbálja meglendíteni az emberiség kiiktatásával, a harmadik és negyedik részben pedig az első rész óta a háttérben a szálakat mozgató Thanos (Josh Brolin) lép előtérbe, aki a túlnépesedésben látja a világ minden baját és ezt faék egyszerűséggel a fél világ kiirtásával próbálja megoldani.

Tartalom: Eléggé sablonos a felépítés, az egyénieskedő szuperhősöket kell egy csapatba terelni, de ez látszólag nehezen megy, mert a legkisebb apróságra besértődnek, mint a gyerekek, mintha nem lehetne félretenni a nézeteltéréseket, ha munkáról van szó. Akciójelenetek és magvas egysoros klisék teszik ki a játékidőt, amibe szerencsére sok poén is került. Ami számunkra sokkal érdekesebb, az az univerzumépítés, amit talán a Csillagok háborúja kezdett először. Arról van szó, hogy minden (a legtöbb) főbb karakter saját filmmel indult, és ezeket a karaktereket és sztorijukat terelte össze a Bosszúállók-sorozatban a képregényrajongó rendező. Így nincs szükség a karakterek bemutatására, hiszen más filmekből már ismerjük őket, de közben az is megnézheti nyugodtan, aki nem látta ezeket (én nem láttam, tehát elhihetitek nekem, hogy tényleg így van). Ugyanakkor kétlem, hogy ezekben az egyéni filmekben komolyabb mélységet kaptak volna a karakterek. A fő cselekményszál Vasemberre összpontosít, de Amerika Kapitány kapta a legtöbb játékidőt. Az átláthatóság kedvéért itt egy idővonal az eseményekről.

Forma: Erről se fogok elismerően nyilatkozni :D Szépen ki van mérve minden, de a CGI még mindig nem tart ott, hogy helyettesítse a valóságot, főleg a fizika terén látszódnak fájdalmasan ezek. Úgy tűnik, a kézikamerás rángatást kezdik elhagyni, de még így is sokszor túl gyorsak a vágások, ami ugyan akciós jelleget ad, de nem lehet látni, mi történik. Tökéletesen alkalmazzák az apró trükköket a hangulat fokozása érdekében, de hiányoznak a látványos, innovatív megoldások. Pedig képesek lennének rájuk, hiszen pl.a második rész látomásos jelenetei már egész korrektek voltak. A zene és a színészi játék nem tudott igazán kibontakozni, az akciójelentek nem moltak túl kreatívak, ebben még mindig a távol-keleti filmipar a legmenőbb.

Élmény: Persze, hogy hiányoznak az innovatív megoldások, hiszen ez nem egy művészfilm, ami először eléggé mellbevágott, mivel elég régóta kizárólag "normális" filmeket nézek. Ez színtiszta Hollywood, teremtenek nekünk egy világot, amiben elmerülhetünk, miközben gondoskodnak arról is, hogy eleget nevessünk, izguljuk, örüljünk. Ennek ellenére nálam épp azok a részek működtek a legjobban, amikor leült a tempó és akció helyett lelkizős jelenetek jöttek. Szóval kikapcsolódásnak remek, képregényrajongóknak kötelező és biztosan nagy élmény, a 2010-es évek meghatározó darabja, de nem egy értékes klasszikus.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Mark Ruffalo (Egy makulátlan elme örök ragyogása, Spotlight), Scarlett Johansson (Elveszett jelentés, A tökéletes trükk), Jeremy Renner, Anthony Mackie és Evangeline Lilly (A bombák földjén), Clark Gregg (Közönséges bűnözők, Magnolia), Stellan Skarsgard (Hullámtörés, Good Will Hunting), Samuel L. Jackson (Szemet szemért, Nagymenők, Jurassic Park, Tiszta románc, Ponyvaregény, Csillagok háborúja, Kill Bill, A Hihetetlen család), Gwyneth Paltrow (Tenenbaum a háziátok), Stan Lee (Pókember 1-2), Harry Dean Stanton (Bilincs és mosoly, Two-Lane Blacktop, A keresztapa 2, A nyolcadik utas a halál, Párizs Texas, Halálsoron), Don Cheadle (Boogie Nights), Thomas Kretschmann (A zongorista), Linda Cardellini (Túl a barátságon), Andy Serkis (A gyűrűk ura, A tökéletes trükk), Julie Delpy (Három szín: kék, fehér, piros, Mielőtt éjfélt üt az óra), Josh Brolin (Kincsvadászok, Nem vénnek való vidék), Benedict Cumberbatch (12 év rabszolgaság), Zoe Saldana (A Karib-tenger kalózai, Avatar), Vin Diesel (Ryan közlegény megmentése), Benicio del Toro (Közönséges bűnözők, Blöff), Terry Notary (Avatar), Kenneth Branagh és James D'Arcy (Dunkirk), John Slattery (Spotlight), Marisa Tomei (A pankrátor), Michelle Pfeiffer (Sebhelyes arcú), Natalie Portman (Leon a profi, Szemtől szemben, Csillagok háborúja, V mint vérbosszú)
- Stan Lee tavaly hunyt el 95 évesen.
- A Marvelt 1939-ben alapították kifejezetten képregényes célla, első karakterei a Fáklya és Namor voltak, Amerika Kapitány csak 1941-es, a többiek pedig már csak az 1960-as években születtek meg.
- A negyedik rész akkora siker volt, hogy felküzdötte magát a top 10 legnagyobb bevételű film közé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1314915166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása