Artúr filmélményei

Sztyenka Razin, az orosz betyár (1908)

2019. július 04. 07:48 - Liberális Artúr

Rendezte: Vlagyimir Romaskov
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1908, Oroszország
Hossz: kb. 9 perc
IMDB:
4,9
Ajánlott írás
: -
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/sztyenka-razin-az-orosz-betyar/movie-65731

Előzmények: Bár az orosz filmművészettel elsőként mindenki a szovjet filmművészeti mozgalmak és a Patyomkin páncélos kapcsán találkozik először, már a cári Oroszországban is aktív filmes élet zajlott. Természetesen ide is a Lumiere-ekkel érkezett meg a kamera, épp II. Miklós 1896-os koronázására és a francia cégek kaparintották meg elsősorban az orosz piacot, míg el nem érkezett az első orosz film, posztunk tárgya 1908-ban. A rendezőről sajnos nem találtam sok infót azon kívül, hogy színházi rendezőként dolgozott.

A film: A történet a 17. századi kozák lázadó, Sztyenka Razin népballadáját filmesíti meg, amelyben a vezér betyárkodás helyett túlságosan is a szerelmével van elfoglalva, ezért társai a nőt csalfának állítják be, hogy Razin visszatérjen kötelességéhez... Itt már eszük ágában sincs filmes trükkökhöz folyamodni, győzőtt a narratíva, a látványt a korhű jelmezbe öltözött "tömeg" mulatozása és a természet adja. Már vannak feliratok, sőt, külön ehhez a filmhez írt zene is. Filmként talán kevésbé követhető, de mivel egy közismert népdalt jelenítenek meg, ez kivételesen nem róható fel nagy hibának.

Érdekességek:

- Razin előélete titokzatos, politikai pályafutása után zarándoklatra indult, majd évekre eltűnt a történészi szem elől, hogy már rablóbanda vezéreként térjen vissza. Ekkoriban éles ellentét alakult ki a nép és az egyre nagyobb kontrollt gyakorló nemesség között, Razin pedig hadat üzent a nemeseknek a kozákok érdekeinek érvényesítéséért, így népszerű volt a nép szemében. 1670-ben fordult teljesen szembe a birodalommal és saját államot kiáltott ki, amit 1671-ben a cári seregek végül levertek, Razint pedig kivégezték.
- A róla szóló népballada valójában sokkal jobb a film sztorijánál, pedig csak egy ponton különbözik: míg a filmben társai keltenek benne féltékenységet, a balladában elég jelezniük elégedetlenségüket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6114925238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása