Artúr filmélményei

Patyomkin páncélos (1925)

2015. április 09. 14:37 - Liberális Artúr

Rendezte:  Eisenstein, Szergej Mihajlovics
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Alekszandr Antonov, Grigorij Alekszandrov, Vlagyimir Barszkij

Megjelenés: 1925, Szovjetunió
Hossz: kb. 1 óra
IMDB: 8,0 pont
Előzetes: https://youtu.be/0oPDmaaMHgc
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/patyomkin-pancelos-bronenosets-potyomkin/movie-1977

Tartalom

1905-ben az orosz forradalom hatására a Patyomkin páncélos legénysége is megelégeli a rossz és igazságtalan körülményeket. Lázadás tör ki, melyet a közeli Odessza lakossága is ünnepel. Ekkor azonban megérkezik az elnyomó cári sereg...

A film állami megrendelésre készült propaganda célokra; sajnos ez többször már a Michael Moore-i, undorítóan demagóg kategóriába löki a történetet. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy a technikának köszönhetően jól működik a dolog, és az ember lélegzetvisszafojtva, a matrózokért izgulva figyeli a filmet.

Megvalósítás

A filmet elsősorban megvalósítása miatt dicsőítik, nem alaptalanul. A szovjetek a filmben is a marxista filozófiát követték, ennek megfelelően állította Eisenstein szembe egymással montázsait. Ezt ki lehet elemezni egészen mélyen, de én egyszeri együgyű filmnézőként is érzékelem a vágások tempójának, egymásra hordásának szerkezetét. Jó példa az izgalom fokozására az, ahogy egyre gyorsabb vágások követik egymást, vagy az, ahogy egyes események között bevágnak egy-egy képet, erősítve a hangulatot. Gyakran úgy éreztem, ez nem is annyira mozgókép hanem állóképek egymásba csatolása. A zene (legalábbis abban a változatban, amit én láttam) ezt tökéletesen erősítette.

Elsőre fel se tűnt, de nem csak az ellenpontozásban érhető tetten a szovjet ideológia: nincs a filmnek főszereplője, a tömeg maga az (nagy többsége amatőrökből áll).

Élmény

Megosztó, hiszen egy képileg látványos, izgalmas filmről van szó, amit nem véletlenül tartanak az egyik legjobbnak. Ami miatt nem lehet komolyan venni, az a durván propagandisztikus tartalma. Talán kevésbé érint érzékenyen ez egy amerikait, de mi, akiknek közvetlen tapasztalatunk volt a kommunizmussal, kevésbé tudunk eltekinteni ettől.

Érdekességek


- Több országban megtiltották  a matrózoknak a film megtekintését, sőt, később még Sztálin is betiltotta, tartva tömegmanipuláló erejétől.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5512699509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása