Artúr filmélményei

Dollie kalandjai (1908)

2019. július 05. 12:54 - Liberális Artúr

Rendezte: Billy Bitzer - D. W. Griffith
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1908, Egyesült Államok
Hossz: kb. 9 perc
IMDB:
5,7
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Az Egyesült Államokban Edisonhoz köthető a film kifejlesztése, Dickson végezte el számára a munkát, aki 1895-ben ott is hagyta hogy saját céget alapítson. A már jó ideje színészként próbálkozó Griffith itt kapta meg 1908-ban az első filmszerepét a Kimentés a sas fészkébőlben, és az anekdota szerint amikor még ebben az évben megbízták az első rendezésével, annyira ódzkodott, hogy csak akkor vállalta, ha garantálják hogy színészként folytathatja, ha a film megbukna.

A film: A történetben az apa, az anya és lányuk, Dollie kirándulni mennek a folyópartra. Egy partmenti árus megpróbálja az anyára sózni portékáját, de miután nem kér belőle, megpróbálja elvenni a tárcáját. Szerencsére az apa időben érkezik, hogy elkergesse a rablót, de az bosszút esküszik és egy óvatlan pillanatban elragadja a kislányt... Nem kell mögötte mély gondolatot keresni, és megvalósításában sem izgalmas, de szépen "folyik" a történet. Egy jelent mégis kiemelhető, amikor a kamera ugyan nem mozdul és vágás sincs, de a szereplők ki-be lépnek a képbe. Történelmi jelentőségű film, hiszen ez volt Griffith első rendezése.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Linda Arvidson (A gabonatőzsde spekulánsai)
- Arthur V. Johnson 1916-ban, 39 évesen unyt el tuberkulózisban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5914925290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása