Artúr filmélményei

Jim le glisseur (1910)

2019. szeptember 03. 11:02 - Liberális Artúr

Rendezte: Ferdinand Zecca
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1910, Franciaország
Hossz: kb. 6 perc
IMDB:
6,9
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: A francia Pathe-testvérek 1894-ben alapították meg fonográf boltjukat, ami az 1920-as évekre leáldozott ugyan, de szerencsére megtetszett nekik a film is, és már 1896-ban vetíteni kezdtek. Ők vezették be a filmhíradót, együtt dolgoztak Melies-szel is, de előtte még inkább rivlizálásban gondolkodtak. Náluk kezdett színészként Ferdinand Zecca (1864-1947), aki hamar a jobbkezükké és rendezőjükké vált, és nyugdíjba vonulásáig a cég ügyeit igazgatta.

A film: ...avagy kb. "csúszós Jim". A Houdini-ihlette történetben a zsebes Jimet letartóztatják ugyan, de varázslatos teste révén kiszabadul minden bilincsből. Egy írás szerint bizonytalan a megjelenés dátuma, lehetett 1906 is, az pedig valószínűbbnek tűnik, hsizen eléggé azoknak az éveknek a trükkfilmjeit idézi, semmint a modernebb narratíváit az 1910-es éveknek. A cselekmény tehát ennyiből áll, a trükkök korábbról már jól ismertek, de legalább többfélék: van stop-motion, vágás és még montázs is. A minőségét jelzi, hogy a vízalatti résznél Melies még odafigyelt, hogy úszkáljanak halak a háttérben, itt megelégedtek egy sötétebb háttérrel. Szóval egy tipikus korabeli, enyhén börleszkes rövidfilm, mai szemmel nem igazán érdekes.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8615036800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása