Artúr filmélményei

Négy nap szeptemberben (1997)

2019. szeptember 30. 11:26 - Liberális Artúr


Rendezte: Bruno Barreto
Műfaj:
thriller
Főbb szereplők:
Alan Arkin, Pedro Cardoso, Fernando Torres, Luiz Fernando Guimaraes, Claudia Abreu

Megjelenés: 1997, Brazília

Hossz: kb. 2 óra
IMDB:
7,4

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/negy-nap-szeptemberben--o-que-e-isso-companheiro/movie-4079

Cselekmény: 1969 szeptembere, Brazília, már jól ismerjük ezt a korszakot eddigi filmjeinkből, ekkor vette át a hatalmat a hadsereg és katonai diktatúrát vezett be. Két értelmiségi fiatal, Cesar és Fernando csatlakoznak a kommunisták fegyveres ellenállásához, Cesart azonban már az első nagyobb bankrablásnál elfogják. Fernando érzi, hogy a sajtócenzúrát csak úgy tudják megkerülni, ha nemzetközi ügyet csinálnak, ehhez pedig a legalkamasabb az amerikai nagykövet (Alan Arkin) elrablása lenne. A terv sikerül, a kérdés már csak az, hogy a hadsereg elfogadja-e azt ultimátumot a 15 politikai fogoly szabadonengedéséről a nagykövetért cserébe...

Téma: A valós eseményeket feldolgozó történet nem igazán mutat túl önmagán, legfeljebb annyi számolható el neki pluszba, hogy mindegyik felet az emberi oldaláról mutatja meg és leszámol az idealizmussal.

Tartalom: A történelmi háttér annyi, hogy a brazil hadsereg kommunista veszélyre hivatkozva 1964-ben átvette a hatalmat, 1968-ban pedig diktatúrát vezetett be. Három fiatal csatlakozna az ellenálláshoz, pontosabban csak kettő, mert a harmadik fontosabbnak tartja életét. Az elképzelt küzdelem persze sokkal félelmetesebb a valóságban, kezdő fiatalként ezt most tapasztalják meg - ennek fő megtestesítője a börtön és a kínzás. De nemcsak ők, hanem később a nagykövet és a titkosrendőrség is elismeri, hogy ők csak idealista gyerekek. Nagyszabású bankrablást hajtanak végre sikeresen, de a cenzúra miatt ez nem kap kellő figyelmet, ekkor döntenek arról, hogy nagykövetet rabolnak nemzetközivé téve ügyüket. A másik fél a titkosrendőrség, akiket Henrique képvisel; a kínzás közben hétköznapi dolgokról beszélget kollégájával, barátnőjének is csak munkaként írja le a kínzásokat. A harmadik fél a nagykövet, akinek semmi köze se a kormányhoz, se az ellenállókhoz, de még az amerikai műveletekhez sem. E három fél mindegyike ártatlannak tűnik és csak a rendszer miatt kerülnek egymással szembe ennyire szélsőségesen. Spoiler: az akció sikeresen zárul, de később elkapnak mindenkit és a diktatúra még sokáig fennmarad, így kis túlzással hiábavaló volt minden. A film alaphangulata a műfajának megfelelően feszült, ami abból adódik elsősorban, hogy az emberrablókat állandó lebukás veszélye fenyegeti.

Forma: Ezt a feszültséget képileg a már megszokott módszerekkel fokozzák: mindenki izzad, a terek szűkösek, sötétek. A kivitelezés profi, minden a helyén van, de nincs benne semmi izgalmas.

Élmény: És ugyanez igaz mindenre; könnyen végig lehetett nézni a közel kétórás thrillert, jó szórakozás annak, akik vevő erre, de igazából nem tűnik többnek ennél, leszámítva, hogy valós eseményeken alapul.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Alan Arkin (ollókezű Edward), Matheus Nachtergaele (Isten városa), Fernanda Montenegro (Eles Nao Usam Black-Tie, A csillag órája), Fisher Stevens (A szerencse forgandó)
- Fernanda Torres (Maria) a rendező Torres és a színésznő Fernanda Montenegro lánya
- Ahogy a filmben láttuk, elfogtak mindenkit 1970-ben, de pár hónap után kiszabadultak, miután egy másik csoport a német nagykövetet elrabolva követelte a szabadon bocsájátsukat. 1979-ben térhettek vissza, miután a hadsereg véget vetett a diktatúrának. A száműzetés alatt Paulo és Renee házasok voltak.
- Paulo, azaz Fernando 1979-ben írta meg részletesen az emberrablást, ebből készült a film. 1995-től sikeres politikai pályafutásba kezdett. Renee-t olyan súlyosan kínozták meg, hogy maradandó, súlyos sérülései voltak és viszonylag fiatalon, 2007-ben elhunyt. Toledot és Jonas-t elfogták és agyonverték őket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr915180526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása