Artúr filmélményei

A szúnyog működése (1912)

2019. november 02. 16:53 - Liberális Artúr

Rendezte: Winsor McCay
Műfaj:
animáció, néma
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1912, Egyesült Államok
Hossz: kb. 6 perc
IMDB:
6,3
Ajánlott írás:
-
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-szunyog-mukodese--how-a-mosquito-operates/movie-47244

Előzmények: Winsor McCayről (1866-1934) már volt szó; korán megmutatkozott tehetsége, 1899-től lett egy újság illusztrátora teljes munkaidőben. 1904-től kezdett képregényeket gyártani, egyik legsikeresebbje a később megfilmesített Egy ínyenc álma volt, ami ugye elcsapott hasú férfi rémálmait mutatta be. Ez ihlette az 1905-ös A kis Nemó kalandjait, ami egy kisfiú álmait mutatta be. 1906-tól kezdett vándorszórakoztatókkal utazni, majd 1911-től készített több mozgóképet, ez volt az egyik első.

A film: A történetben egy szúnyog kiszúr magának egy férfit, akitől álmában többször vért vesz. Jelentősége részben abban rejlik, hogy itt a rajznak már története is van, nem csupán maga a rajz érdekes. A korszaknak megfelelően egy végső csattanóra épül, de a közönség az életszerűsége miatt értékelte, a nyilvánvaló hibái ellenére valósnak gondolták, ezért készült el később a Gertie, hiszen egy dinoszaurusz nem lehet valódi. Pedig korántsem tökéletes, hiszen bár valóban realisztikus a mozgás, a méretek változóak és túlzóak, ráadásul többször visszafelé játszák el a mozgást (pl. kalapemelgetés), gondolom spórolásból. Ez egy vonalrajz, nincs háttér, túl sok részlet, minden a két mozgó félnek van alárendelve. Nagyon messze vagyunk még történetben a Disneytől, ezen szinten még érdekesebbek a tudatfolyamos rajzfilmek.

Érdekességek:

- A történet nem teljesen új, képregényben már javarészt megjelent 1909-ben a Dream of a Rarebit Fiend egyik jelenetében.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8315282964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása