Artúr filmélményei

A festett asszony (1912)

2019. november 04. 17:17 - Liberális Artúr

Rendezte: D. W. Griffith
Műfaj:
dráma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1912, Egyesült Államok
Hossz: kb. 15 perc
IMDB:
5,9
Ajánlott írás:
-
Műsoron: https://port.hu/adatlap/film/tv/the-painted-lady/movie-42316

Előzmények: Az Egyesült Államokban Edisonhoz köthető a film kifejlesztése, Dickson végezte el számára a munkát, aki 1895-ben ott is hagyta hogy saját céget alapítson. A már jó ideje színészként próbálkozó Griffith itt kapta meg 1908-ban az első filmszerepét a Kimentés a sas fészkébőlben, és még ebben az évben megbízták az első rendezésével.

A film: A történetben egy naiv, de gazdag lány (Blanche Sweet) közönségesnek tartja a sminkelést, de lassan megváltozik a véleménye, amikor húgát egy partin körbezsongják a férfiak, rá pedig nem néz senki. Egy mégis megtalálja, de ő svindler... A kivitelezés nem érdemel figyelmet, leszámítva talán hogy már ott tartunk, hogy teljesen természetesek a vágásokkal járó helyszínváltozások, ez már nem egy kezdetleges film. Sztoriközpontú, nincsenek látványelemek, de a sztori a rövidsége és a viszonylag kicsi cselekmény mellett is érdekes, mert a The House with Closed Shutters-hez hasonlóan itt is a tetőpont utáni lélekábrázoláson van a hangsúly, azaz hogy a főszereplőnk hogyan éli meg a drámát. a színészi játék rendben volt, főleg a korához képest, de nem éreztem kiemelkedőnek.

 Érdekességek:

  • Korábban láttuk: Blanche Sweet (A gabonatőzsde spekulánsai, A lonedale-i távírászlány), Kate Bruce (The Unchanging Sea, Türelmetlenség), Joseph Graybill (The House with Closed Shutters, A lonedale-i távírászlány), Lionel Barrymore (A kaméliás hölgy, Az élet csodaszép, Párbaj a napon), Christy Cabanne, Dorothy Gish, Walter P. Lewis, Walter Miller és Jack Pickford (A Pig Alley testőrei), Harry Carey (A Pig Alley testőrei, Párbaj a napon, Vörös folyó), Josephine Crowell (Egy nemzet születése, Türelmetlenség), Lillian Gish (A Pig Alley testőrei, Egy nemzet születése, Türelmetlenség, Letört bimbók, Párbaj a napon, A vadász éjszakája), Robert Harron (Those Awful Hats, A Pig Alley testőrei, Egy nemzet születése, Türelmetlenség), Walter Long (A Pig Alley testőrei, Egy nemzet születése, Türelmetlenség), Henry B. Walthall (The Mended Lute, A gabonatőzsde spekulánsai, The House with Closed Shutters, Egy nemzet születése)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5815286976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása