Artúr filmélményei

A Cure for Pokeritis (1912)

2019. november 09. 13:56 - Liberális Artúr

Rendezte: Laurence Trimble
Műfaj:
néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1912, Egyesült Államok
Hossz: kb. 15 perc
IMDB:
5,1
Ajánlott írás:
-
Műsoron: -

Előzmények: Nemcsak Edison és Dickson alapított céget Amerikában, az elsők között volt az 1897-es Vitagraph is, amit a brit tudósító, J. Stuart Blackton (1875-1941) és társa alapított, miután megtetszett nekik Edison kamerája. Híradókkal kezdtek, majd filmekkel folytatták, de egyre kevésbé bírták a versenyt a nagyokkal az 1910-es években. Végül a Warner vásárolta fel 1925-ben. E film rendezője, Laurence Trimble (1885-1954) imádta a kutyákat, történeteket is írt róluk, így került állatidomárként a Vitagraph-hoz 1909-ben. Egy évre rá színészként is szerepelhetett, 1912-től rendezett. 1913-1916 között Angiában rendezett sikeres filmeket, majd visszatérve Amerikába újra sikeres kutyás filmeket készített. A gazdasági válsággal visszavonult és a kutyáknak szentelte szabadidejét. 1941-ben feleségül vette Blackton 16 évvel fiatalabb lányát. Na de ez nem egy kutyás film...

A film: A történetben a férj elég szerencsétlen pókerben, felesége (Flora Flinch) le is tiltja róla, ezért a férfi cselhez folyamodik: barátaival eljátszák, hogy nem pókerezni járnak, hanem férfiklubba. Csakhogy álmában elkotyogja magát... Ez egy vígjáték akarna lenni, ahol a feleség megleckézeteti férjét. Nem tudom, hogy ez a fajta humor csak divatjamúlt-e vagy tényleg nem volt vicces. Igazán komikus csak a korszak nagy nevettetőpárosa, a férj és feleség külseje adta, hiszen a férj kerek, míg a feleség magas, sovány, mint egy korai Stan és Pan. Kivitelezésében az eddigiekhez képest kevésbé kifinomult, túl sok a szöveg (még mindig nem párbeszéd), a felesleges jelenet. Hogy mégis idekerült a film, az annak köszönhető, hogy 2011-ben beválasztották a nemzeti nagyok közé, de elsősorban azért, amit megjelenít: egy kor szokásait, erkölcseit, gondolkodásmódját.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk: Flora Finch (Those Awful Hats), Tom Power (Gyilkos vagyok)
  • Arthur Rosson javarészt másodrendező volt, nevéhez fűzödik többek közt az Elfújta a szél, a Vörös folyó, A földkerekség legnagyobb show-ja vagy a Tízparancsolat.
  • A póker vélhetően ókori kártyajátékból ered, a 19. században fejlődött ki Amerikában a mai formájára.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5415298636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása