Artúr filmélményei

A felszín alatt (2013)

2019. december 14. 06:38 - Liberális Artúr


Rendezte: Jonathan Glazer
Műfaj:
sci-fi
Főbb szereplők:
Scarlett Johansson

Megjelenés: 2013, Egyesült Királyság

Hossz: kb. 2 óra

IMDB:
6,3

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-felszin-alatt--under-the-skin/movie-145009

Cselekmény: Egy földönkívüli lény női alakot öltve (Scarlett Johansson) egy halott prostituált ruháit ölti magára, majd a skót városokban furikázva férfiakat szólít le iránymutatásért. Ha a férfi egyedül van, fuvart ajánl nekik, majd flörtölésbe kezd. A házába viszi őket, ahol szexre készülve a férfiakat elnyeli egy sötét folyadék...

Téma: Ez az a fajta bressoni film a godard-ival ellenétében, amely nagyon kevés fogódzót kínál és emiatt több téma is belelátható, de valójában egyikről sem szól. A legtöbb írás szerint a férfi-női viszonyokat ábrázolja a szexualitás tükrében, a rendező szerint inkább az emberi viszonyokat egy földönkívüli külsődleges szemszögéből, más írások etnikai szempontokat vélnek felfedezni, és mindegyik jogos.

Tartalom: Az alapul szolgáló könyvvel ellentétben itt azonnal kiderül, hogy földönkívüliek ügyködnek az emberi hús szüretelésén, amihez a női test vonzerejét használják fel. A történet első fele nagyjából erről szól, ahogy a nő becserkészi egyedülálló, fiatal férfiáldozatait, de a második felében mintha elkezdene szimpatizálni velük és fordul a kocka, ekkor ő válik kihasználttá. A kezdeti érzéketlenségét az mutatja legjobban, amikor a fuldoklókra és később a parton hagyott babájukra ügyet sem vet, a történet közepén azonban megesik a szíve(?) egy kiszolgáltatott férfin. Az általános emberi nézőpontot támasztja alá az a rész, amikor próbálna emberi ételt enni, illetve ténylegesen szexelni, de egyik se sikerülhet. Az etnikai jelleget az hordozza magában, hogy ő maga is idegenként rendre megkérdezi a járókelőket, honnan jöttek, amire a válasz többször is egy külföldi ország; emellett az egyetlen konkrétabb mondat a történetben a sokadik, 2014-es skót elszakadási népszavazásról szól. A legnehezebben megfejthető elem a motoros földönkívüli, aki valamiféle társ lenne, de jelképesen leszakad róla a nő, amikor az utak helyett az erdőbe menekül.

Forma: A karakterizálást ezúttal azért hagytam ki, mert a nő "rendes" földönkívüliként pókerarcú szereplő, az emberekhez képest robot. Ebből a szempontból tök jó választás volt Johansson, hiszen nemcsak hogy amerikaiként üt el a skótoktól, de hollywoodi szupersztárként a függetlenfilmes környezettől is (az Elveszett jelentés ellenére). De sokkal izgibb, hogy a szereplők nagy része tök amatőrként is jól hozza a szerepét, bár sokszor ennek nem is voltak tudatában, hiszen rejtettkamerás felvételeket használtak többször, amikor a nő útbaigazítást kért. A zenét sokan dicsérik, de én "csak" ambientes hangzást hallottam, azt meg tudjuk a Radírfej óta, hogy elég jól működik. A képek a sci-fi ellenére szintén függetlenfilmesen egyszerűek, ami főleg az autóban felvett jeleneteken látszik. De hatásos tud lenni ezzel együtt is, hiszen a vízbefúlós jelenet távolba helyezése tökéletesen érzékelteti a nő közönyét, a fuldoklók kétségbeesését és a tenger erejét is. Sci-fivé csak akkor válik, amikor látjuk a szüretet, és az az egyszerűsége ellenére látványos.

Élmény: Nem szeretem az ennyire biankó filmeket, persze valahol ez személysiég kérdése is lehet, hogy hangulati filmként működik-e az adott alkotás. Nálam nem működött, anélkül pedig nem könnyű élvezni.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk: Scarlett Johansson (Elveszett jelentés, A tökéletes trükk, Amerika Kapitány, Bosszúállók)
  • A torzarcú ember valóban torzarcú, Egy olyan betegségben szenved, ami tumorokat okozhat a testén bárhol, ez okozza a torz arcot. A "poén", hogy van egy ikertestvére, akinek ugyanez a baja, az ő arca azonban egyelőre normális maradt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2015343380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása