Artúr filmélményei

Ma l'amor mio non muore... (1913)

2019. december 25. 07:57 - Liberális Artúr

Rendezte: Mario Caserini
Műfaj:
dráma, néma
Főbb szereplők:
Lyda Borelli, Mario Bonnard

Megjelenés: 1913, Olaszország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB:
6,5
Ajánlott írás:
https://silentfilmcalendar.org/reviews/ma-lamor-mio-non-muore-love-everlasting-1913/
Műsoron
: -

Előzmények: Olaszországba is természetesen Lumiere-közvetítéssel jutott el a film, de az olaszok hamar rákaptak az ízére és rövidesen nagy, globálisan is nagy stúdióik alakultak. Mario Caseriniről (1874-1920) sajnos nem találtam infót.

A film: A történetben Elsa egy katonatiszt lánya, udvarlója azonban kém, és amint sikerül ellopnia egy fontos dokumentumot, felszívódik. Elsa apja öngyilkos lesz szégyenében, Elsát pedig az uralkodó száműzi... Elspoilerezhetném a történet többi részét fél sorban, de ez csak egy egyszerű tragikus, romantikus történet, úgyhogy beszéljünk inkább a megvalósításáról. Először is a film lassú és hosszú, másfél órás viszonylag kevés cselekménnyel, sokkal kiemeltebb szerepet kap a hangulat, több cselekményt nem közvetlenül szolgáló jelenet is van, a karakterek pedig gyakran merengenek hosszasan. Van pár izgalmas megoldás, pl. két jelenet is a megvílágítása miatt tiszta noir, pedig hol van az még, de kreatívan tudják felhasználni a tükröket és a mélységet is. A legnagyobb gondot a sokat dicsért, de mai szemml túlontúl teátrális színjátszás okozza, de teljesen korrekt, nézhető, modern hatású film.

Érdekességek:

  • A rendező felesége alakította a herceg anyját.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8715345866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása