Artúr filmélményei

Quo Vadis? (1913)

2019. december 27. 09:59 - Liberális Artúr

Rendezte: Enrico Guazzoni
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Giovanni Gizzi, Carlo Cattaneo, Olga Brandini, Cesare Moltini, Bruto Castellani, Lea Giunchi, Gustavo Serena, Amleto Novelli, Augusto Mastripietri, Amelia Cattaneo

Megjelenés: 1913, Olaszország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB:
6,2
Ajánlott írás:
-
Műsoron
: -

Előzmények: Olaszországba is természetesen Lumiere-közvetítéssel jutott el a film, de az olaszok hamar rákaptak az ízére és rövidesen nagy, globálisan is nagy stúdióik alakultak. Enrico Guazzoniról (1876-1949) sajnos nem találtam infót.

A film: A történetben a római hadvezér Vinicius beleszeret keresztény rabszolganőjébe, Lygiába, erőszakos közeledése miatt azonban a nő inkább elszökik. Vinicius megszállottként azonban nem hagyja annyiban és a bajkeverő Chilo segítségével követi a keresztények rejtekhelyére is, ahol vegérintik Szent Péter beszédei... A történet a kereszténységet promótálná történeti kontextusban, és ez valamennyire sikerül is, hiszen Chilo karakterfejlődése megcsillantja a vallás egyik erényét. A film azért továbbra is elsősorban a szöveg illusztrációjaként működik és nem annyira a képekkel mesél, így narratívaként nem jó. Cserébe viszont van értékelhető színészi játék egyes esetekben, illetve grandiózus képes többezernyi statisztával, korabeli jelmezekkel és díszletekkel, sőt, még oroszlánok is előfordulnak! Nem volt rossz a korához képest, a vége még kapott egy előremutató, jelképes jelenetet is, de ez még nem az az áttörés, ami a rövidfilmek világából átvezet az egészestés korszakba.

Érdekességek:

  • Olaszországban ekkoriban az irodalmi feldolgozások voltak népszerűek, nem csoda, hogy sorra került az 1895-1896 során megjelenő, nagysikerű Quo Vadis is, amely 1905-ben Nobel-díjassá tette íróját.
  • A marketing meglepően modern volt, a világpremier Berlinben volt, ahol jelmezben fogadták a nézőket.
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7615345890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2019.12.27. 22:33:03

ezt honnan tudtad megszerezni? mert én nem találtam sehol, pedig meg akartam nézni, amikor nemrégen írtam az 50-es évekbeli verziójáról.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.12.28. 06:55:27

@Time Goes By: Általában a ...khm... piratebayn és a youtube-on szoktam rákeresni filmekre, ez most is fenn van több változatban is: www.youtube.com/results?search_query=quo+vadis+1913

Barnakanapés 2020.01.02. 16:07:59

Tudom tudom a lista szent, de nézd meg egyszer az 50-es évekbeli verziót is. :) Egy közönségszavazatot adok le rá!
süti beállítások módosítása