Artúr filmélményei

O Le Tulafale (2011)

2020. január 29. 19:58 - Liberális Artúr


Rendezte: Tusi Tamasese
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Fa'afiaula Sagote, Tausili Pushparaj, Salamasina Mataia, Ioata Tanielu 

Megjelenés: 2011, Szamoa

Hossz: kb. 2 óra

IMDB:
6,9

Ajánlott írás: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Orator_(film)
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/o-le-tulafale/movie-129021

Cselekmény: ...avagy a "szónok". Saila törpeként gyakori gúny tárgya, ráadásul szülei sírja is rossz helyen van és egy gazdálkodó folyton körbeülteti a Saila számára szent helyet. Saila esténként éjjeliőrködik egy boltnál, és azon tűnödik, miért nem merült fel egyáltalán az öreg törzsfőnöknél a neve, mint lehetséges utód. Eközben feleségének, Vaaigának sincs könnyű dolga, mert nem elég, hogy betegeskedik, sok évvel ezelőtt száműzték falujából házasságtörés miatt(?), most pedig családja próbálja őt visszacsábítani, mert egy betegséget az ő hiányának terhére rónak. Végül ott van Litia, Vaaiga házasságon kívül született kamaszlánya, akit épp megtépni készül egy szomszédasszony, mert a pletykák szerint lefeküdt a férjével...

Téma: Mivel Óceánia szigetvilágából ez az első és egyetlen film, meg sem próbálom kiokoskodni a jelentésrétegeit, hiszen egyértelműen sokkal többről szól a felszínnél tekintettel a történetben megjelenő, Kelet-Ázsiát idézően merev rituálékra. Az mindenesetre biztos, hogy a rendező igyekezett minél többet megmutatni a polinéziai Szamoa lényegéből, a történet pedig a bűn/kivetettség - megbocsájtás/felülkerekedés/bátorság/magunkért kiállás témái között mozgott, ahogy Vaaiga és Saila próbáltak megbirkózni a közösséggel.

Tartalom: A történet lassan bontakozik ki és akkor sem teljes egészében, sok fontos információt csak viszonylag későn tudunk meg vagy csak következtethetünk rá. Először Sailát látjuk, amint szülei sírját tisztítja meg a veteménytől, illetve hogy nem konfrontálódik a gazdákkal, hanem elbújik. Ez végig igaz lesz rá, de fokozatosan egyre inkább felvállalja és megnyeri a szamoai hagyományoknak megfelelő szópárbajt (innen a cím) családja érdekében. Ez elsősorban az ő fejlődéstörténete. Az igazán erős személyiség Vaaiga, aki igyekszik érzelmi támogatást nyújtani férjének és lányát óvni, nehogy elkövesse ugyanazt a hibát, mint amiért őt száműzték. Eközben meg kell küzdenie családjával, akik a hagyományok ellenére visszavinnék, de erre nem hajlandó részben hagyománytiszteletből, részben új családja (és talán lánya jövője) miatt. Litia szerepe csak érintőleges, akár ki is maradhatott volna a történetből. Nyilván egy fontos jelentésréteget jelentenek a történetben felvonultatott rituálék, ezek egy része külső szemmel is érthetőek, mint pl. amilyen a nyílt korrupció, de valószínűleg a töredékét se értjük annak, ami történik. Szerencsére kapott helyet a humor is, általában verbális formában, ez némileg enyhíti az amúgy drámai történetet.

Forma: Nem tudom, milyen hely az igazi Szamoa, de természetesen a rendező is tudatában van a film történeti jelentőségének és vélhetően a valósnál erősebben hangsúlyozza az etnográf jelleget, aminek köszönhetően egyrészt kapunk egy rakás tetszetős természeti képet, másrészt ízelítőt kapunk a hagyományosabb szokásokból - ezért lett a helyszín vidék és nem város. A párhuzamot sajnos nem fedeztem fel a természet és a történet között, így ezek a képek hangulatiak, a rituálék pedig számunkra ugye rejtélyesek. A hosszan kitartott képek, elrendezett beállítások talán Tarkovszkij transzcendenciáját próbálták megidézni, és nem mondom, hogy nem sikerült időnként, de többnyire mesterkéltnek hatottak. A zene viszont nem ilyen, gyakorlatilag nincs, ami nem baj, bőven elég az alapzaj is, amire szépen ráerősítenek, pl. amikor Vaaiga zihálása a jelenléte nélkül is megmarad és erősödik. A színészek (legalábbis Saila mindenképpen) amatőrök, de ezzel együtt természetesek.

Élmény: Ez az első film Szamoából, Szamoáról, szamoaiakkal, és kezdetnek épp jó, várjuk a folytatást.

Érdekességek:

  • Ahogy a térség nagy részét, Szamoát is az ausztronézek népesítették be kb. 3 000 évvel ezelőtt. Az európaiak 1722-ben fedezték fel, onnantól kezdve egyre fontosabb kereskedelmi csomóponttá kezdett válni, végül brit nemzetközösség kaparintotta meg magának a szigetcsoportot a huszadik században, míg 1962-ben függetlenedtek.
  • Szamoa két nagyobb és négy kisebb szigetből áll, 200 ezren lakják, fővárosa a 35 ezres Apia és a legszegényebb országok közé tartozik.
  • Nem a szónok, a tulafale a legmagasabb rangú vezető, ő inkább afféle ceremóniamester.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3315369494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása