Artúr filmélményei

Napfogyatkozás (1907)

2020. február 03. 21:16 - Liberális Artúr

Rendezte: Georges Melies
Műfaj:
néma
Főbb szereplők:
-
Megjelenés: 1907, Franciaország
Hossz: kb. 10 perc
IMDB:
6,4 pont
Ajánlott írás: -

Előzmények: Melies-ről már sokszor esett szó, ő nem csak az egyik első rendező, aki a feltalálókon kívüli világból csöppent bele a filmezésbe, de durván látványos trükköket eszelt ki és mindehhez történeteket is kerített.

A film: A történetben egy középkori csillagász magyaráz huncutkodó diákjainak a napfogyatkozásról, majd rövidesen el is érkezik az idő, hogy élesben megfigyeljék, ahogy a Hold és a nap egymással pajkosan kérkedve közelíteni kezdenek egymáshoz... Melies sablonjait láthatjuk viszont, némi fantasy (az égitestek), némi komédia (a tanár rovására), bejáratott karakterek. A film érdekessége a címbéli jleent, ugyanis mai szemmel nézve mglehetősen fülledtre sikeredett a két égitest udvarlása és egyesülése, mintha a Nap nem csak a Hold mögött lenne, hanem ügyködne is vele hátulról. Ezenkívül azonban újdonság nincs benne, csak a megszokott elemek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5915450902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása