Artúr filmélményei

A tizedes meg a többiek (1965)

2020. február 16. 13:59 - Liberális Artúr

Rendezte: Keleti Márton
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
Major Tamás, Sinkovits Imre, Darvas Iván, Pálos György

Megjelenés: 1965, Magyarország

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
8,5

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-tizedes-meg-a-tobbiek--a-tizedes-meg-a-tobbiek/movie-2474

Cselekmény: 1944-1945 tele, második világháború. Molnár tizedes az utolsó pillanatban csúszik ki a körbezárt, ostromlott Budapestről. Elege van a háborúból, ezért fogta csapata fizetését és azzal együtt lépett meg, hogy majd a harcok végeztével új életet kezdhessen, eközben lavírozik a német, a szovjet, a nyilas és a magyar katonák között is. Egy elhagyatott kastélyban húzná meg magát a kastélyt felügyelő inas, Albert társaságában, de kiderül, hogy már más katonaszökevények is vannak ott Gálffy zászlós (Darvas Iván) vezetésével. Hivatalos hadiszállásként rendezkednek be, hogy békén hagyják őket, így kerül társaságukba a kommunista fogoly, Szíjjártó, akit szívesen befogadnak, miután védettséget remélnek tőle, ha a szovjetek győznének. Rajta keresztül jutnak el egy bújkáló, sebesült szovjet tizedesig, aki még jobb ajánlólevél lenne, ezért magukhoz veszik...

Téma: Állítólag a korszakban gyakoriak voltak a hősies partizánfilmek, ezen csavart a történet azzal, hogy hősök helyett erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető katonák kerültek vígjátékba, és bár alapvetően szórakoztató filmről van szó, rámutat a háború értelmetlenségére az átlagember szempontjából, illetve kapunk egy korrajzot arról is a karakterek parodisztikus ábrázolása révén, hogy hogyan tekintünk magunkra.

Tartalom: A legelső jelenetekben a tizedes menekül Budapestről és kerülgetheti közben mind a négy oldalt, aminek értelmezése még egy magyar nézőn is kifoghat, nemhogy egy külföldin ("adnék én a nyilasoknak, csak ne lennének itt a nácik." - mondja a magyar fasiszta) Ez mindenesetre elhelyez minket a zűrzavaros helyzetben, két front közé szoruló főhőseink pedig valamennyire lefedik a társadalmat: az arisztokráciát és a harmincas évek humorát a kifinomult inas jelenti, Gálffy a tipikus búvalbaszott nagymagyarkodó, Szíjjártó a teljesen fogalmatlan idealista, Molnár pedig az ügyeskedő. A cselekménybe nem megyek bele részletesen, a lényeg, hogy mindig a helyzetnek megfelelően próbálják német- vagy szovjetbarátnak kiadni magukat, csak ússzák meg a dolgot, pedig nem jelentenek veszélyt senkire. A humor részben a parodisztkus karakterekből adódik, elsősorban az inas harmincas éveket idéző szerepéből, modorából, illetve a tizedes gyakorlatiasan cinikus beszólásaiból. Másrészt a szintén klasszikus(abb) filmekre emlékeztető helyzetkomikum adja a poénok javát, ami ugye abból adódik, hogy a front közepén hol az egyik, hol a másik (hol a harmadik, negyedik) fél tűnik fel. És akkor még nem beszéltünk a visszatérő poénokról (németek), az árnyaltabb karaketerekről (az inasnak már a töke tele van az állásával, de ezt csak finoman érzékeltetik). Persze azért még a szovjetek a jófiúk, a nyilasok a rosszak, és a bajtársiasság többet ér az életnél.

Forma: Alapvetően vígjátékról van szó, ezért ne számtísunk vizuális költészetre, ráadásul sok mindent lehetett volna ügyesebben is csinálni, de azért a poénok meg lettek támogatva formailag is, elsősorban a színészi játékkal, ami sajnos néhol túlzóra vette a gesztikulálást (megintcsak az inas és a tizedes esetében), de összességében sokkal többet tett a filmhez. Voltak vizuális gegek (pl. a kivégzés utáni menekülés), bár a szóbeli poénokra sajnos nagyobb hangsúlyt fektettek. Meglepő módon a ritmus és az időzítés is többnyire jól ment, ami kulcsfontosságú a poénoknál és itthon nem szokott sikerülni.

Élmény: Ezerszer láttam gyerekkoromban, szerettem, és ilyenkor mindig kockázatos értőbb szemmel újranézni ezeket a nagy kedvenceket, de szerencsére nem kellett csalódnom, ezúttal is vicces volt. Sőt, felnőtt fejjel észrevettem olyan poénokat is, amelyek gyerekként még nem lehettek meg, ugyanakkor bántóbbak voltak a hibák is. De összességében kellemes szórakozás mai szemmel, sokadjára is.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk: Darvas Iván és Márkus László (Bakaruhában), Kozák László (Körhinta, Bakaruhában), Raksányi Gellért (Körhinta)
  • Kautzky József tavaly hunyt el 92 évesen.
  • Még életben van: Cs. Németh Lajos (79)
  • Színészdinasztiák: Pálos György felesége Olthy Magda; Fülöp Zsigmond felesége Margitai Ági; Szendrő József felesége Máthé Erzsébet; Kovács Károly felesége Dajka Margit.
  • A filmben szereplő kastély a tóalmási kastély.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7715450982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása