Artúr filmélményei

Bamako (2006)

2020. május 17. 11:30 - Liberális Artúr

Rendezte: Abderrahmane Sissako
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Aissa Maiga

Megjelenés: 2006, Mali

Hossz: kb. 2 óra

IMDB:
6,7

Ajánlott írás: https://www.euppublishing.com/doi/full/10.3366/para.2018.0261#_i3
Mikor látható: -

Cselekmény, téma, tartalom: Igen, ebből már látszik, hogy nem egy hagyományos narratívájú filmmel van dolgunk. A történet gerincét az adja, ahogy "Afrika" beperli a globális pénzügyi szervezeteket azért, amiért az általuk ösztönzött rendszer nemhogy alacsonyan tartja, de még ront is az emberek életminőségén. A tárgyalás egy kis faluban van és különböző csoportokat megtestesíő "szemtanúk" sorolják el panaszaikat. Annyival több egy jelképes tárgyalótermi drámánál, hogy a helyszín egy faluban van, nem elzárva a külvilágtól, így közben láthatjuk az embereket élni mindennapjaikat, amelyek jelképesen kapcsolódnak az elhangzottakhoz (pl. westernfilmet néznek amelyben a fegyveresek megölnek több falusit). Egy fontosabb történetszál van, Mele (Aissa Maiga) és Chaka kapcsolata, amely megromlott - de őszinte leszek, nem bírtam valamiért koncentrálni a filmre és képtelen voltam meglátni a párhuzamokat, ami részben persze abból is adódhat, hogy egy idegen kultúra jelképeivel nehezebb boldogulni.

Forma: Afrikaiasan egyszerű, nincsenek látványos megoldások, a főbb képi elemek a számomra nehezen észrevehető jelképekből áll, amelyek jellemzően a mindennapi életből kerülnek ki, így még kevésbé észrevehetőek. A Melét alakító színésznőt valamiért nagyon dicsérik, pedig szerintem messze nem kapott annyi játékidőt, hogy értékelni lehessen. Érdekesség a western, a film a filmben megoldás, amiben szerepet vállalt a film producere, Danny Glover is, gondolom az ő nevével azért jóval könnyebb volt eladni a filmet. A hanggal már sokkal többet játszanak, nemcsak a nyelvek váltogatása és a bambara népdalok miatt, hanem még a hangosszórót is ki-be kacsolgatják tartalomtól függően. Ami a népdalokat illeti amúgy, messze a legerősebb érv és a legerősebb jelenet az idős szemtanú éneke volt, amit fordítás nélkül is tökéletesen át lehetett érezni.


Élmény: A Fekete nárcisznál fordult elő legutoljára, hogy képtelen voltam rá odafigyelni, úgyhogy újfent szégyellhetem magam, de most talán sokkal inkább a film hibája, mint az enyém. Mindenesetre jobban szeretem a látványosabb filmeket, ennek a koncepciónak pedig talán sok volt a két óra.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk: Aissa Maiga (Rejtély)
  • A filmben elhangzó, kiemelt jelentőségű vasútvonal vélhetően a Dakar-Niger vasútvonal, amelynek kálváriája 2003-ban kezdődött, amikor a Világbank nyomására a kormány eladta, azóta viszont nem történt rajta érdemi fejlesztés, 2010-től teljesen leállt, most talán a kínaiak fogják újra üzembe helyezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4015699602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása